ПАСЕ осъди действията на Русия

Парламентарната асамблея на съвета на Европа прие резолюция, осъждаща действията на Русия, довели до анексирането на Крим, предадоха информационните агенции.

В документа се подлага на критика руското предложение за федерализация на Украйна.

„Асамблеята решително осъжда руската военна агресия и последвалото анексиране на Крим, което е явно нарушение на международното право, включително на текстове от Устава на Организацията на обединените нации, споразуменията от Хелзинки и основните норми на Съвета на Европа. Нито един от аргументите, до които прибягва Руската федерация, за да оправдае действията си, не отговаря на действителността.” – се казва в резолюцията. Съдокладчикът на ПАСЕ за Украйна Майлис Репс от Естония определи като осъдително анексирането на Крим. „Ние осъждаме всяко сепаратистко действие, което поставя под съмнение териториалната цялост на Украйна. Всяка военна или политическа намеса, което би поставила под съмнение провеждането на президентските избори, ще подкопае бъдещето на Украйна.” – заяви Репс.

Другият докладчик – Мариета де Пурбе-Лундин от Швеция, коментира, че Украйна трябва да проведе конституционна реформа, децентрализиране на властта с делегиране на значителни правомощия на местните общини при силна унитарна държава. Представителят на Русия – главата на комисията по външните работи към руския парламент Алексей Пушков, заяви, че „10 милиона руснаци и рускоезични в Украйна искат федерализация”. В резолюцията на ПАСЕ се посочва, че няма заплаха за рускоезичното малцинство в Украйна като цяло и конкретно в Крим.

На следващо заседание на ПАСЕ предстои да бъде взето решение каква да бъде съдбата на руската делегация в асамблеята.
Агенция „Новости” посочва, че представителите на Москва може да решат да напуснат заседанието, ако бъдат предприети санкции срещу руската делегация.

1 Comment

  1. Ако Русия, изпаднала в амок бЕше толерирала “демоГратичните” промени в про-Западна-Украхна… Че да вземе и Тя да се демоГратизира, па да я вържат с един демогратичен финансов синджир … Па да се разпадне Русия на 20-ина държавици, каращи се помежду си, и тичайки да се оплакват на Ангела при всяка сръдня … Па да се само-разоръжи ядрено, и да си подари балистичните ракети на АЩ, и да си закрие всичките военни бази, па да си закара на заден ход подводниците от бреговете на АЩ до … Е-е-ех!
    Айде сега да си изпият хапчетата тези, на които им потекоха лигите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.