ПАСЕ лиши руската делегация от право на глас до края на годината

Парламентарната Ассамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши от право на глас делегацията на Руската федерация и забрани на руснаци да заемат ръководсти длъжности в ПАСЕ до края на годината заради поддръжката от страна на руските депутати на действията на Москва по окупацията и анексията на Крим, съобщи УНИАН като се позова на своя кореспондент в Брюксел. Решението е взето след дебати, в които делегацията на Русия не е участвала. За него са гласували 145 от 321 постоянни членове на ПАСЕ.
Новината бе потвърдена и от ИТАР-ТАСС.
“През януари (2015 г.) ние ще се върнем към този въпрос и забраната за гласуване може да бъде продължена. Трябва да има поетапен подход при прилагането на санкциите”, заяви по време на дебатите докладчикът Щефан Шенах от Австрия.
Съдокладчикът на ПАСЕ за Украйна Мариета Пурбе-Лундин (Швеция) отбеляза, че „Съветът на Европа е основан на ценностите и върховенството на правото.
Съблюдава ли ги Русия? – Не!
Ръководи ли се Русия от нормите на международното право? – Не!
Гласуваха ли депутатите от парламента на Русия да не се предоставя на Путин право да вкарва (руски) войски на цялата територия на Украйна? – Не!
Глосуваха ли те против решението на Путин да присъедини Крым към Руссии? – Нет! Иска ли Русия диалог? – Нет!”, емоционално заяви Мариета Лундин. Според нея това, че руските делегати не присъстват в залата на ПАСЕ означава, че те не желаят деескалация на ситуацията.
Какво иска Русия – половин Украйна или цялата Украйна? Ние се нуждаем от по-силни санкции, а не само от прекъсване на правото на гласуване за руската делегация, изтъкна Мариета Лундин.

На брифинг представители на руската делегация в ПАСЕ заявиха, че не са присъствали на дебатите, защото ги намират за „политически фарс”.
“Ние смятаме, че е безсмислено да вземаме участие в този политически фарс. Не виждаме никакви причини, поради които да участваме м тази политическа инквизиция. Ако те се стремят да играят ролята на политически инквизитори, нека я играят сами. В този момент ние обсъждаме напускали Русия изобщо или остава в ПАСЕ”, заяви ръководителят на руската делегация Алексей Пушков, който е и председател на парламентарната комисия в руската Дума по външните работи. Той допълни, че присъствието на руска делегация в ПАСЕ е доброволен избор и като такъв този доброволен избор може да бъде променен.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.