Първият кибернож ще лекува в София

Първият кибернож в България, както е известен линейният ускорител за радиохирургия, вече лекува пациенти в болница “Токуда”. Модерната апаратура, която струваше на здравното заведение 600 хил. лв., унищожава доброкачествени и злокачествени тумори, както и метастази.

Заради липсата на подобно лечение досега, стотици онкоболни българи пътуваха до Турция, за да се подлагат на операция с кибернож там. Процедурата струва от 7000 до 10 000 евро, като у нас до края на годината терапията ще бъде безплатна поне за 40 пациенти.

Сумата по клинична пътека е 3000 лв., но разходите са двойно по-големи, обяснява националният консултант по радиохирургия и лъчелечение д-р Румен Лазаров, цитиран от медията. По думите му амбицията е пациенти с тумори и метастази на главата и шията да не доплащат за операцията.

Лечението с киберножа е най-модерното и предпочитано лечение към момента. С него могат да се лекуват както мозъчни тумори, така и карциноми в други органи на тялото. Най-успешно е лечението на тумори на белия дроб, черния дроб и панкреаса. При този метод е възможно да се наложат няколко последователни процедури в рамките на един до пет дни. Те са безкръвни и при тях няма странични ефекти Чрез специална триизмерна проекция на тумора се прави индивидуална схема на облъчване, а чрез компютърни изчисления се преценява точната доза за всеки отделен пациент. Методът спира развитието и нарастването на туморни клетки, като в много случаи ги елиминира напълно.

1 Comment

  1. Каква е процедурата за да се запише час за такове лечение ? Какви документи са нужни и с кого трябва да се свържем ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.