Първанов: Живеем в полулегитимна демокрация

Лидерът на БСП Сергей Станишев е осъзнал, че живеем в полулегитимна демокрация в края на едно неуспешно управление. Това коментира Георги Първанов по Нова тв. Според лидера на АБВ, датата за предсрочните парламентарни избори зависи от това дали ще се приеме идеята за задължителното гласуване. Първанов сподели, че по принцип е против, но призна, че това е единственият начин да се прекрати контролирания и купения вот.

Георги Първанов възприема обаче задължителното гласуване като временна мярка. Според него големият въпрос е как държавата ще санкционира гражданите, които не гласуват, включително българите в чужбина.

„Смятам, че Конституцията трябва да се промени, макар и минимално и след това да се върви към промяна в закона”. За това обаче е необходимо време, което ни отдалечава от предсрочните избори”, отбеляза Първанов. Той прогнозира, че БСП също ще загуби при един задължителен вот, както и всички партии с твърди ядра. ГЕРБ, заедно с ДПС, може би имат най-съвършената технология за манипулация на вота и те също ще загубят от задължителното гласуване, смята лидерът на АБВ. По думите на Първанов елементарното обяснение на действията на Станишев е, че това е стъпка на някой, който иска да оцелее до есента.

Министрите не оправдаха очакванията, а отговорността трябва да се поеме от ръководството на БСП, категоричен е Първанов. Той изтъкна, че оставката на ръководството на БСП е най-моралният и естественият изход след поредица от загуби.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.