Първанов: Замразяването на партньорското споразумение с ГЕРБ е моя инициатива

Пред АБВ предстои пряк избор за председател на партията. Той ще бъде съпътстван от допитване по отношение на политиките, който трябва да отстояваме. Това ще бъде разисквано на конференция в края на април и основният въпрос вероятно ще бъде, отношението ни към управлението на страната. Т.е. в края на април ние ще решим дали да продължим да подкрепяме управлението. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов след което за пореден път критикува управляващата коалиция.

„Нашите критики по отношение на липсата на диалог са само едната страна на нещата. По-голямата страна е липсата на политики. Аз по своя инициатива обявих, че замразявам партньорското споразумение с ГЕРБ и с останалите политически сили в тази коалиция. Твърдя, че не бих приел номинация, обсъждане на моята кандидатура, при положение, че някой в управлението си мисли, че ние можем да бъдем сателит“, изтъкна Георги Първанов, който подаде оставка като лидер на АБВ в знак на несъгласие с това, че ПГ на формацията подкрепи закона за 16-те млрд. лева нов държавен заем. По-късно Първанов “успокои топката”, като обяви, че би приел отново да ръководи АБВ, ако получи съответната номинация и подкрепа на предстоящия Априлски пленум на формацията.

Първанов коментира и предложенията за законови промени в сектор “Сигурност”. Той посочи, че АБВ ще подкрепи текстовете на закона за службите, които се изготвят от няколко правителства, тъй като те ще стабилизират и укрепят сектора.
В отговор на въпрос лидерът на АБВ изрази позиция и по кадровите рокади в МВР и МО.

„Онзи ден например подкрепихме кадровите промени в МВР. Румяна Бъчварова нека да получи своя шанс, но това не ни попречи да кажем, че нещата бяха много объркани“, посочи Първанов. Според него обаче назначението на Йордан Бакалов за ръководител на „Военна информация“ е неудачно, а за поста трябва да се търси човек „под пагон“ и част от системата.

Имам усещането, че някои назначения са част от амбицията на Реформаторския блок да има свои хора в ръководството на сектор „Сигурност”, изтъкна Първанов. Преди дни той коментира, че Реформаторският блок е новото ДПС, тъй като вече преяжда с власт.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Гоце, Гоце, мъка голема. На всичкси им е ясно, че от 2007 г. си комбина с Бойко Борисов. В това няма нищо лошо, народък го харесва, избира го. Проблемът е в лъжата. Каква партия направи ти? Лява ли е или дясна? Като е лява защо не гласувахте да отпадне плоския данък, защо не въведохте прогресивното облагане? Какво по-добро от БСП предложи ти на българите, с какво си по-добър от БСП, която разцепи? Сега е мъка, да, явно е – хем да си на власт, хем да се връткаш. Хем да си в оставка, хем да не си. Кога ще има и други политици като Вучков – подавам оставка и си тръгвам. Ти какво правиш – маймунджулъци? Правиш се на обиден и идват да те молят на колене да оставаш. Ако имаш достойнство и наистина си подал оставка това означава да не се съгласиш да те преизберат, защото на всички е ясно, че всичко и парлама.

Leave a Reply

Your email address will not be published.