Първанов за оставката на Иванов: По-добре късно, отколкото никога

Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ бе лаконичен в коментара си за оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

„По-добре късно, отколкото никога. Досегашният министър беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт, в това число – и на конституционните промени“, заяви Първанов. Според лидера на АБВ тази оставка няма да предизвика драматични сътресения в коалицията. Освен това Първанов изтъкна, че АБВ няма никакви претенции към този пост.

По повод заявеното от председателя на ДСБ Радан Кънев решение персонално да оттегли подкрепата си за управлението, Първанов коментира, че няма намерение да злорадства, но се пита къде в парламентарното пространство Кънев ще припознае себе си като опозиционен депутат.

Георги Първанов определи като успех за АБВ приемането на текста, който се отнася до разпределението на квотите по колегии в проекта за реформа в съдебната власт.

„Това е текст, който ние отстояваме от самото начало, преди всички, преди един друг кръг на интензивни разговори, преди така наречения „исторически компромис“, който беше в другата посока. Аз наистина смятам, че беше проява на разум, мъдрост и отговорност приемането на едно такова разпределение. Направили сме своите компромиси относно състава на ВСС, относно начина на вземането на решения и досега сме убедени, че по-верния начин за вземане на кадрови решения е тайното гласуване”, каза Георги Първанов. Пред медиите в парламента той посочи, че резултатът от днешния пленарен ден е плод на разумен диалог, независимо от колебанията в процеса на обсъжданията по темата.

Първанов разчете постигнатото не само като успех на АБВ, но и на една друга политическа култура, която приобщава не само участващите в управлението, но и опозицията. Той изрази надежда този начин на работа да продължи и занапред.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.