Първанов: Вижте просто олигархично делене и самоизяждане

Георги Първанов е на мнение, че случващото се в банковия сектор обслужва интересите на определени икономически кръгове, което ще се отрази и във властта, а вероятно ще засегне и някои партии.

„Става дума за откровено преразпределение на икономическа власт, което ще рефлектира вероятно и върху преразпределението на властовите структури”, коментира лидерът на АБВ в предаването „12+3” по БНР. Според Първанов е видно как един олигархичен кръг се раздели на метода на простото делене – на две и едната половина изяжда другата. – „В случая очевидно е, че Делян Пеевски ще погълне, в огромната част, онова, което, не знам в каква степен кой и как притежаваха в рамките на общия кръг с Цветан Василев”.

Първанов изрази опасения, че в една или друга степен ще бъдат приобщени много политически сили. Той смята, че предпазливата позиция на ГЕРБ сочи, че те са част от генезиса на онова, което се случва в банковата криза, не само около сюжета в момента, но процеси, които водят началото си още от 2011 година.

„Сякаш там се правят анонси, хвърлят се мостове за взаимодействие с ДПС, което може не е видно, може да не е под формата на официална коалиция, но със сигурност ще бъде взаимодействие, което ще обслужва една и съща идея”, каза Първанов. След което бившият лидер на БСП дооформи конспирацията с думите: “Не изключвам обаче процесите и на “Позитано” да бъдат под диктовката на същия този кръг така, както е било и досега”.

Лидерът на АБВ коментира, че ако въпросният кръг се намеси и в номинацията и избора на нов председател на БСП, то тогава малко ще са формациите, които ще останат извън този кръг – АБВ, Реформаторският блок и няколко други по-малки формации.

Държавното управление трябва да е фокусирано не само върху случващото се в момента в банковата сфера, но върху дългосрочната финансова стабилност на страната, препоръча Първанов. По думите му, повече от всякога идеята за една база на съгласието става актуална и няма друга територия, на която да се случи този диалог и евентуално да се постигне това съгласие, освен под покрива на президентската институция.

По въпроса за формата на следващото държавно управление, президентът Първанов не изключи възможността за опит от страна на ГЕРБ да състави правителство на малцинството – нещо, което вече се е случвало. „Това обаче е несериозно. На България й трябва силна коалиция, която да има подкрепа от порядъка на 150 – 160 депутати. Една такава коалиция би могла да предприеме и непопулярни мерки, като се захване, примерно със здравната реформа”, коментира лидерът на АБВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.