Първанов: В случая с ЦИК президентът не подходи прецизно

Институциите в България са в остър конфликт. Той се вижда във всяка стъпка, която предприемат управляващите и това влияе негативно върху развитието на страната. Това заяви пред журналисти в Казанлък президентът Георги Първанов (2002 – 2012). Като пряко доказателство на думите си той посочи последния скандал разтърсил държавата около назначенията на ново ръководство на ЦИК. „В случая с ЦИК президентът според мен не подходи прецизно. Колкото и да съм критичен към ДПС трябва да призная, че в случая те бяха ощетени. Още по-неприятно е обаче това, че парламентарното мнозинство реши да си върне на опозицията, като ги лиши от място в ръководството на ЦИК. Т.е. това са едни игри на дребно, които само дискредитират институциите“, посочи Първанов.
Според него един от големите проблеми на България в момента е отсъствието на качествени лидери, което води до загуба на позитивите, които страната ни с много усилие все пак е успяла да постигне в годините на прехода. „Членството в ЕС и НАТО, икономическият подем, който имаше за един дълъг период, за мен са позитивни факти. За съжаление се вижда, че процесите не са необратими. Процесите и в политическото пространство могат да бъдат затормозени от амбициите на един или друг лидер. И в икономически план, както се вижда, кризите обикновено ни удрят много по-силно. За това на България й трябват лидери“, заяви той.
Георги Първанов коментира и очакванията си за представянето на АБВ на предстоящия евровот.
Смятам, че ние ще получим един силен резултат на евроизборите. Идвам от Стара Загора, където снощи усетих подкрепата на хиляди граждани от региона и вярвам, че така ще бъде и за в бъдеще. АБВ не е просто част от лявото пространство. Ние ще правим силна лява политика. По-силна, по-адекватна, по-успешна от БСП“, посочи Първанов. Той изрази разочарование от това, че ръководството на социалистите хвърля целия си ресурс за натиск върху членовете и симпатизантите на АБВ в страната, вместо да се съсредоточи в битката срещу основния опонент на левицата в България – ГЕРБ.
Снимка: Пресцентър на АБВ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.