Първанов сравни реформаторите с ДПС – преяждали с власт

Оставките на военния министър Николай Ненчев и на външния министър Даниел Митов трябва да бъдат поискани заради вредните им изказвания, поведение и политики – това обяви лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов в предаването „Тази сутрин” по bTV. Макар че партията му продължава да е част от втория кабинет „Борисов”, Първанов разкритикува рязко и коалиционната политика, и поведението на партньорите във властта. По думите му, министрите Ненчев и Митов, “техните изказвания, тяхната политика, тяхното поведение е във вреда във всяко едно отношение”.

И двамата министри са от квотата на Реформаторския блок, който Георги Първанов обвини в „преяждане с власт”.

„Реформаторският блок в моите очи е новото ДПС от гледна точка на преяждането с власт – навсякъде, където се отвори местенце, кандидатът е на реформаторите”, изтъкна Първанов. Според него, „самото наименование” на политическата формация е само „претенцията и етикет”, лишен от съдържание, какъвто бил наложен при управлението на Иван Костов (1997-2001 г.).

Герги Първанов постави оценка и на цялостните условия, при които ГЕРБ се опитва да партнира с политическите сили, подкрепили втория кабинет на партията.

„Ние на практика нямаме политически диалог с партиите от коалицията. Забелязвам тенденции, рецидиви, едно връщане към начина, по който се правеше политика от кабинета „Борисов 1“. Решенията се вземат еднолично и хаотично. АБВ престава да приема, като основа за отношението си към правителството, подписаното партньорско споразумение. Ще подкрепяме политики, които са позитивни. Ще правим това, което произтича от нашите предизборни ангажименти, ще правим това, което смятаме, че е добро за българите“, посочи Първанов. Според него в страната има цели сектори, който продължават да страдат от лошо управление и въпреки това никой не пристъпва към промени в техните ръководства.

Лидерът на АБВ в оставка осъди и реториката на председателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов след вчерашната му реч, която ядоса ДПС. „Това е най-грозният, най-агресивният език, употребяван от парламентарната трибуна. Дори Волен Сидеров е по-сдържан по отношение на вътрешноетническия диалог”, коментира Георги Първанов.

„Ако премиерът иска да усмири своите партньори – реформатори и патриотари, трябва да покаже характер”, препоръча още Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.