Първанов се обяви за бързи, но не прибързани избори

Лидерът на АБВ Георги Първанов се обяви за “бързи, но не прибързани избори”. Той участва в сутрешния блок на Нова тв непосредствено преди заседанието на КСНС. Според него е ясно какво няма да се случи днес на съвета – няма да има оставка на кабинета, но очакванията все пак са за позитивни новини. Изяснявайки позицията си да няма прибързани избори, Първанов настоя да има нормална предизборна кампания и изрази скептицизъм за постигането на консенсус по време на КСНС.

„Усещам в партиите нежеланието да се постигне съгласие по три-четири ключови теми, които са много важни за България – финансовата стабилност, бюджетната и енергийна политика, образът на България в Европа. Ако не постигнем съгласие, всяко следващо правителство – каквото и да е то, ще бъде обречено”, коментира Георги Първанов. По думите му, президентството може да бъде не единствената, но една от териториите за търсене на национално съгласие. Според лидера на АБВ широката коалиция е единственият начин за излизане от политическата криза.

Първанов изтъкна, че АБВ е една от формациите, която стои най-далеч от епицентъра на политическите земетресения в държавата и подчерта, че България страда изключително много от битките и от взаимодействието между държавата и корпоративните структури.

Бившият лидер на БСП не спести поредната порция критики към ръководството на социалистическата партия.

„След евроизборите мнозина разбраха, в това число и в ДПС, че на „Позитано“ нямат перспективен партньор. Затова те решиха да пренареждат нещата дългосрочно, търсейки нови партньори”, обясни гледната си точка Първанов. Той окачестви резултатите от изборите като “един малък катализатор за случването на всичко”.

“Всичко започна с прословутото „кърджалийско кафе“ – това беше знакът, че можем да очакваме друг тип коалиция след изборите”, посочи Първанов. Според него е по-вероятно ДПС да не участва като коалиционен партньор, но да бъде съпричастно и да подкрепя новото правителство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.