Първанов: Радан Кънев трябва да целува ръце в ДПС

Радан Кънев (лидерът на ДСБ) трябва да целува ръка на ДПС, защото те предложиха вариант на съдебна реформа, който да мине. Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов в интервю за bTv.

Думите на Кънев „Трябва да сме готови за нови избори, ако мнозинството ГЕРБ-ДПС-АБВ се запази”, Първанов коментира така: „Г-н Кънев е един шегаджия”. По-скоро има сближаване между РБ и ДПС и не казвам, че това е лошо, каза още лидерът на АБВ.

Според него партията на Лютви Местан отново се е превърнала в гарант за сигурност. По думите му изминалият политически сезон е бил по-скоро стабилен, отколкото успешен и се върви към стабилизация.

Един от неуспехите на изминалия сезон е предложената съдебна реформа, обяви лидерът на АБВ. Той смята, че предложените от РБ мерки не оставят впечатление за значима реформа в съдебната власт.

Относно предложеното явно гласуване във ВСС, той даде за пример практиките в Европа и света, където по думите му при кадрови въпроси винаги се гласува тайно. Тайното гласуване е демократично, защо на избори гласуваме тайно, коментира още той. Според него дори кабинетът трябва да бъде избиран тайно.

Първанов одобрява избора на Мая Манолова за омбудсман, но уточни, че и Константин Пенчев е бил силна кандидатура. „Въпреки острите ни отношения с Манолова, тя пасва добре на тази позиция. Нападките са елемент от демократичния процес”, каза още бившият президент.

Единствената партия в парламента, която последователно е подкрепяла мажоритарния вот и задължителното гласуване, е АБВ, коментира Георги Първанов по повод бламираните въпроси на президента Росен Плевнелиев.

По думите му Плевнелиев има вина за бламирането, защото е отказал да прецизира въпросите. Първанов напомни, че неговата партия е предложи промени в Закона за референдумите, с които да се свали прагът за подписката и прагът за легитимност, но те са били спряни от ГЕРБ и РБ. Припомни също, че отдавна настоява президентът да може да насрочва референдуми, без да минава през парламента. АБВ отново ще внесе тези предложения в парламента.

Георги Първанов обяви, че синът му Владимир има намерение да купи акции в хотел „Стримона спа” в Кюстендил. Парите щели да дойдат от спестявания на Владимир Първанов, помощ от родителите му и кредит. Лидерът на АБВ е категоричен, че не става въпрос за кредит от 3 млн. лв., а за сума около 200 хил. лв. и обеща допълнително да даде точна информация.

„Синовете ми се занимават с компютърна работа. Имат фирма, която работи не зле”, каза още бившият президент. Той уточни, че децата му никога не са заемали държавни длъжности и не са кандидатствали за пари по европейски програми, защото той ги е спирал да го правят. Когато съм на път да изляза от политиката, време е те да си вземат хляба в ръцете, подчерта Първанов.

(Източник: BTVnews)

Свързани публикации

1 Comment

  1. Привет приятели,
    намерих едно сайтче от което съм много доволен и искам да ви го споделя,
    http://www.razpisanieto.bg тва е за който използва градски транспорт, ако имате кола не ви трябва 🙂
    ако незнаете къде се намирате ще ви свърши работа, така че си заслужава да почерпите една бира 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.