Първанов прогнозира, че БСП ще направи сделка и въпросът с агитацията ще се реши

Лидерът на АБВ Георги Първанов е на мнение, че изборната агитация трябва да се провежда на официалния за страната език, както е разписано в Конституцията, но прогнозира, че БСП ще реши създалия се проблем с текста в новия Изборен кодекс чрез сделка.

„Повдигането на този въпрос създава остро етническо напрежение и този, който си играе с етническата карта, рискува етническия мир в страната. Допускам, че ще се постигне договореност – сделка, и въпросът с агитацията ще се реши”, каза Георги Първанов на пресконференция на АБВ във Варна, където днес са на посещение той, Ивайло Калфин, Румен Петков и др. от лицата на формацията.

Първанов коментира, че ДПС и без това агитира на турски език по време на своите масови събрания, но БСП ще се съгласи да приеме формулировката на ДПС по проблема за уседналостта, с което практически ще им ще им направи поредната голяма услуга.

По думите на Георги Първанов в сегашната политическа ситуация няма нищо легитимно демократично, а всичко е абстрактно и задкулисно. Лидерът на АБВ допълни, че ако голямата партия не сервира толкова власт, няма как тази власт да се изконсумира от ДПС. Според Първанов подобни нотки се появяват и в думите на някои членове на ръководството на БСП, в частност  – при Янаки Стоилов.

Ивайло Калфин, водач на евролистата на АБВ, допълни, че малко хора се припознават в политиката, която водят двете основни партии в България – ГЕРБ и БСП. Калфин допълни, че е необходима и промяна. „Ако промяна няма, няма как да се стигне до някакъв позитивен резултат, да не говорим за победа. Ние ще работим само за победата на АБВ и тази победа ще бъде полезна за България, не само за привържениците на АБВ”, каза евродепутатът.

„И това, че се появяват други партии на политическия пазар е оздравително и за обществото, и за партийната структура. Един от проблемите на държавата през последните години е, че цялото й развитие се изчерпва с конфликта Станишев – Борисов”, подчерта Ивайло Калфин.

AБВ ще бъде опонент на всички парламентарно представени формации, заяви още Първанов.

”Ако допуснем, че се предизвикат предсрочни парламентарни избори през май, ние ще участваме със своя самостоятелна листа, както ще участваме и на изборите за Европейски парламент. Регистрацията за изборите ще бъде АБВ, ще търсим политическа опора в партии, които са извън парламентарното пространство”, каза още Георги Първанов.

Той допълни, че АБВ  води разговори с различни извънпарламентарни формации.

„Ще има два кръга партии – които ще влязат коалиционното споразумение и партии, които на този етап ще са подкрепящи партньори, но с добре разписани ангажименти. За следващи избори вероятно коалицията ще се разширява. Няма да кажа имена, защото натискът е много сериозен”, допълни Първанов.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.