Първанов: Политиците трябва да се разберем как да има повече пари за здраве

„Всички политици трябва веднага след изборите да седнем и да се договорим дали увеличаваме финансирането на здравеопазването, какъв процент от БВП задължително да отива за здраве, с кои мерки ще гарантираме доброто разходване на средствата“. Това заяви лидерът на ПП АБВ Георги Първанов на дискусията на в. „24 часа“ „Лекарите, на които вярваме“. Целта на обсъждането бе да очертае трите най-важни проблема в сферата и начините за разрешаването им. Номинации за обществено доверие получиха и трима от медиците в структурите на АБВ – проф. Григор Горчев от Гражданския съвет на партията, водачът на листата на АБВ в Пазарджик доц. Стайко Спиридонов и кандидатът за народен представител в 24 МИР – София д-р Николай Цуцумански.
Георги Първанов подчерта необходимостта и неотложността от формирането на ясна политика по въпроса на здравеопазването. Като добър знак определи той присъствието на видни медици в листите на всички политически сили. „Това е знак, че политиците може би са готови да се доверят на професионализма, на експертизата и на тази база да търсят съгласие“.
Президентът Първанов заяви, че един от основните въпроси е този как България да задържи младите си медици, осигурявайки не просто по-добро заплащане на техния труд, но и по-добра перспектива. И добави, че е готов да застане зад всяко градивно решение, предложено от специалистите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.