Първанов оценява като слаб проекта за съдебна реформа

Отношението на АБВ към управлението зависи единствено от това доколко се изпълнява програмната декларация. Липсата на диалог е проблем на управлението, но по-голямата беда би била ако заради това се произведе документ, който е по-слаб от програмната декларация. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в предаването „Събуди се” на Нова телевизия.
Той подчерта основната разлика между АБВ и останалите коалиционни партньори: „АБВ спори за политики, това е същността. Лесно е да се парадира с лява политика на барикадите, трудно е да се прави лява политика, когато си в управлението“.
Според Първанов проектът за съдебна реформа е слаб и е нужен широк обществен дебат преди да влезе за гласуване. „Най-доброто е да се създаде помощен орган в парламента, в който да се обсъждат проблемите на съдебната система, с участието на експерти и представители от системата“, допълни той.
Той се обяви против „тежките експерименти в системата на МВР“. По думите му вероятно част от промените в ръководството сега биха били оправдани и ще засилят системата. „Въпросът обаче е да има солидно и работещо законодателство, а службите да се чувстват комфортно, не под постоянен политически натиск, защото това ги демотивира. Мисля, че шефът на ДАНС и главния секретар на МВР по-скоро трябва да си отидат. От самото начало ДАНС е един орган, към когото имам резерви. Когато една служба е към изпълнителната власт, не можем да очакваме ефективни резултати“, обясни Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.