АБВ омеква за подкрепа на промените в Конституцията

На този етап оставаме на позицията си, че промяна в съдебната власт е постижима чрез изтегляне на съществуващия проект и бърза работа по нов, който би могъл да бъде приет по-бързо. Това каза лидерът на ПП АБВ след срещата на министър-председателят Бойко Борисов с парламентарната група на АБВ в парламента, предаде „Фокус“.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма време за оттегляне на законопроекта на правителството.

Съдебната реформа е единствената от всичките, които изискват конституционно мнозинство. За да я има, трябва да съберем тези гласове. В момента аз една по една ще обиколя тези партии, които не са съгласни, за да намеря консенсус по тези три неща, заяви Борисов пред микрофоните на БНР.

Във вторник министър-председателят ще се срещне с ДПС, а в сряда – с БСП, за да разбере може ли да разчита на тяхната подкрепа за промяната в Конституцията, защото, за да се случи това на първо четене в петък, са необходими 160 депутатски гласа.

Георги Първанов изтъкна, че прочита предложенията на министър-председателя като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за констутиционни промени, които са били оспорени от страна на АБВ.

„Говорим за свиването мандата на магистратите – нещо, за което ние възразихме, за явното гласуване, за възможността всеки съд да пита КС, с което да затлачим и да направим неефективен съдебния процес”, допълни Първано. Според него АБВ са изначално привърженици за бърза и ефективна съдебна реформа – знак, за което е бил внесеният от тях законопроект за съдебната власт.

Първанов обаче намекна, че все пак е възможно АБВ да подкрепи ремонта на Конституцията, независимо от условното наклонение, с което бе коментирана възможносността.

Дори да се съгласим на конституционна реформа, тя е по-скоро знак, както извършените предишни години знаци от Брюксел за политическата воля на българските парламентаристи, заяви Първанов като допълни, че уважава намерението и амбицията на министър-председателя да доведе нещата до успешен край.

„Ще се надяваме като възможен вариант да се приеме декларация – документ възможно с най-висока подкрепа още в четвъртък, с което да се изчистят промените, които не получават подкрепа и онези, които биха били консенсусно подкрепени, по които имаме голяма близост“, посочи още лидерът на АБВ.

Вероятно в четвъртък Народното събрание ще гласува декларация, в която да заяви, че ще направи промени в Конституцията в текстовете, по които има консенсус. Те са свързани със засилване на ролята на Инспектората на Висшия съдебния съвет, разделянето му на две колегии – съдийска и прокурорска, както и по темата с прекия избор на съдии и прокурори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.