Първанов: Обществото ще се взриви, ако номинират Станишев за еврокомисар

Ако правителството на Пламен Орешарски номинира Сергей Станишев за еврокомисар, ще се стигне до нагнетяване на напрежение в обществото, по-сериозно дори и от това, което предизвика скандалното назначаване на Пеевски за ръководител на ДАНС. Това прогнозира лидерът на АБВ и бивш председател на БСП Георги Първанов пред радио К2.

Първанов коментира и ситауцията в БСП, която днес провежда заседание на своя Национален съвет.
“БСП е изправена пред необходимостта от неизбежна нужда от промяна във върха на своето ръководство”, смята Георги Първанов. Според него за лидер на левицата трябва да бъде избран диалогичен, разумен политик, с добра организационна култура. По думите му, в противен случай, левицата може да се впусне в поредица от експерименти и негативни сценарии, нещо което преди време се случи на СДС и доведе до срив в БСП.

“Няма разумно обяснение за това, че оставката на кабинета “Орешарски” е отложена за края на юли. Явно пред управляващите има нерешени въпроси. Tе, образно казано, се опитват да играят като в белота за „последно десет“, каза още Първанов, комуто принадлежи и прословутото сравнение за българо-руските енергийни проекти като “голям шлем в бриджа”. Според Първанов, към непубличните мотиви за отлагане на оставката на правителството вероятно принадлежи и решението за изграждане на седми блок в АЕЦ “Козлодуй“ от „Уестинг хаус“.

Ако такава процедура бъде предприета, България ще приеме строежа на реактор два пъти по–скъп от този в Белeне, предупреди Първанов.

В заключение лидерът на АБВ коментира и близките перспективи пред ръководената от него формация. По думите му, партията има сериозен капацитет за участие в следващото Народно събрание.

Целта ни е да станем непреодолим фактор при вземането на решения в следващия парламент, посочи Първанов. Според него, най–правилната формула за управлението на страната в настоящия момент е тази на максималното съгласие между различните политически сили.

Само така следващият кабинет ще може да се ползва с доверието на хората и да проведе някои непопулярни, но необходими, мерки за стабилизиране на държавата, категоричен бе Георги Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.