Първанов: Нека не ни натрапват статут на фронтова държава

“България трябва да отхвърли всякакви опити да бъдем квалифицирани като фронтова държава“. Това изтъкна на пресконференция днес председателят на ПП АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

“Възразявам в България да бъдат разположени нови части, особено в контекста на разбирането за фронтовите държави. Смятам, че България не бива да допуска да стане територия за база на атаки срещу наши съседи. Това е политика, която съм отстоявал още от 90-те години. Искам да отбележа и критичното си отношение към начина, по който военният министър се разправя морално и законово с военното разузнаване в този момент, в който България има нужда от укрепване на своите служби. Да се опитваме да си разчистваме сметките с миналото е недопустимо”, посочи още Георги Първанов. По думите му България трябва да разгледа и възможността за въвеждане на облекчен режим за получаване на гражданство за сънародниците ни, живеещи в Украйна.

„На територията на тази държава има множество хора със силно българско самосъзнание и ние трябва да сме готови да посрещнем тези от тях, които решат да потърсят закрила у нас“, призова Първанов.

Лидерът на АБВ обяви, че ПГ на формацията стартира инициатива за събирането на подписка в полза на създаването на специализирана комисия за оценка на състоянието на енергийния сектор на България.

„Разчитам, че ще има подкрепа от всички парламентарни групи. Искаме истината за енергетиката да бъде извадена и да стане достояние на българския народ”, каза Първанов.

Председателят на АБВ коментира и стартиралата кампания за саниране на жилищните сгради в страната. „Ние одобряваме тази инициатива. Смятаме я за полезна и необходима и се надяваме тази идея да бъде реализирана по най-добрия начин. Ако някой има съмнение в процеса на санирането, нека да се измислят някакви контролни механизми. Разбира се, веднага искам да кажа, че това не отменя необходимостта , както внушават някой определени политически кръгове и институции, от развитието на ядрена енергетика и от развитието на сериозна газопреносна мрежа“, категоричен бе той.
В тази връзка Първанов коментира и заявената пред международните ни партньори позиция на премиера Бойко Борисов по „Южен поток“ и трасето на „Набуко“, която част от журналистите определиха като еманципирана. „Той не търси еманципация, той търси закрила ! Той търси някой друг да ни реши проблемите – САЩ да спрат Турция, Европа да се разбере с Русия. Аз съм за това тези фактори да подпомагат нашите усилия. Новият поток може да мине по трасето на “Набуко“, припомни позицията си лидерът на АБВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.