Първанов не спира атаките срещу Станишев

Смятам, че трябва да има ново ръководство на БСП, заяви предшественикът на Сергей Станишев на лидерския пост в партията и президент (2002 – 2012 г.) Георги Първанов пред БНР. По думите му обаче новите шефове трябва да са не просто млади, а „можещите хора, знаещите, онези, които могат да направят нещо не само за партията, а за обществото”. Според Първанов един автентичен ляв лидер трябва да бъде припознат от широкото мнозинство на хората – не само от тяснопартийния членски състав, „като го погледнеш, да става ясно, че това е ляв лидер”.

Нямам никакви амбиции, не желая реванш, каза бившият председател на БСП, въпреки, че само преди дни той обяви, че размразява гражданското си движение „АБВ“.

На въпрос дали би станал лидер на БСП, Първанов отговори, че този етап вече е минал. „Бил съм начело на БСП в много труден период; твърдя, че съм бил успешен лидер, изведох БСП от много критична позиция до партия, която печели избори. Опитах се да пробия миналата година с идеи за реформиране и промяна – не се получи“, заключи Първанов. Той е категоричен, че са необходими организационни промени в БСП и засилване на вътрешната демокрация.

„Стигнахме до момент, когато решенията в БСП се концентрират в много тесен кръг и всички легитимни органи на БСП са подменени. На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, да капсулира, да обединява около себе си тясното ядро, което е останало, и което не е достатъчно, с оглед на перспективите и амбициозните задачи“, критикува съпартийците си от сегашното ръководство на БСП Георги Първанов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.