Първанов: На 25 май АБВ ще вземе 4 пъти повече от прогнозираното

„Аз съм готов да се обзаложа, че ще вземем повече от сбора на четири социологически агенции, взети заедно…”. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в ефира на bTv, в отговор на въпроса на водещия дали се страхува, че формацията му няма да влезе в Европарламента. Първанов обаче отказа да коментира повече както своята, така и прогнозите на социологическите агенции. Според него е много погрешна тенденцията, кампанията да минава в едно безкрайно броене, изчисление, да се слушат по цял ден астроложки, нумероложки, гадателки всякакви и социолозите в тази категория.

„След 20 дни ще се преброят. Не искам да се връщам към време, в което аз съм опровергавал доста категорично социолозите. Нека да спорим за идеи. Това е големият проблем, че в момента никой не говори за идеите, които има”, каза Георги Пъванов. Той за пореден път обясни, че не участва в евролистата на АБВ, защото неговата сила е във вътрешната политика, а за Европейския парламент Ивайло Калфин е най-добър. По думите на Първанов, лидерите на редица партии са оглавили своите евролисти, защото им е къса „резерната скамейка”.
Попитан дали проектът АБВ ще приключи,ако партията не изпрати свой евродпутат, Първанов отговори, че това няма да се случи и цитира Макиавели: Ако си вдигнал ръка срещу тиранина, трябва да си готов да го свалиш. – „Тоест АБВ продължава на следващите избори, вероятно в сходна конфигурация с тази марка, която ние ще утвърждаваме напред във времето”, обясни лидерът на формацията. Според Първанов тиранинът – това е „системата, която всички сме възприели и на която мнозина са жертва”.

„Вече няколко правителства, последните две със сигурност правителства, провеждат една политика, която със сигурност не се вмества поне в моите представи за демократичния процес. Ще ви дам пример – какво правеха ГЕРБ, най-елементарният, за да е разбираем примерът, с тези прословути назначения, респективно уволнения? Те уволняваха, мачкаха и слагаха свои хора. Така безогледно, без ценз, без необходимите качества. Сега става същото, само че се прави и със злоба, и с реваншизъм. Това е разликата. Тоест преди имахме политическа чистка, сега имаме лов на вещици, казано пак метафорично”, обясни Георги Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.