Първанов: Като води евролистата на БСП, Станишев лъже избирателите

Като подвеждане на избирателите и лъжа спрямо тях, а не като поемане на партийна отговорност, определи Георги Първанов присъствието на Станишев начело на листата на БСП, заради казаното от Станишев, че няма намерение да става евродепутат. В сутрешния блок на bTV, на въпрос защо не води листата на АБВ като проява на политическа отговорност, Първанов отговори: „Що се отнася до мен, винаги съм казвал, че моята стихия е националната политика.
„Ивайло Калфин е по-добър от мен, по-добър от мнозина“, каза лидерът на АБВ и напомни, че водачът на листата на АБВ е в топ 30 на най-добрите евродепутати и най-добрият български евродепутат.
„Намирам за доста нелепо човекът, който е загубил 7 – 8 избора, да каже, че е слаба една листа и то заради Росица Янакиева, която, забележете, е печелила два мажоритарни избора. Не може една листа с генерал Михов, с хора, кои то са се доказали в своите професии в науката и в бизнеса, и в политиката и управлението да получи една такава оценка”. Това изтъкна Георги Първанов в коментар на изказването на Сергей Станишев, че листата на АБВ е слаба. Първанов е на мнение, че председателят на БСП има всъщност реално основание да е е недоволен от листата на АБВ, тъй като тя е по-добра от листата на социалистическата партия.
Що се отнася до социологическите прогнози, където различни сондажи сочат резултати за АБВ с големи амплитуди, Георги Първанов коментира, че това не е новост за него. „Тази игра със социолозите отдавна съм я гледал, не искам да коментирам, нека те да си вършат работата, скоро ще знаем реалните резултати. Той даде пример с предишни кампании – тази през 1999 година, кампанията през 2001, когато проучванията не бяха в полза на неговата партия, но в деня на вота процентите се оказаха съвършено различни.
По въпроса за случващото се в Украйна и Крим, Георги Първанов изтъкна, че според него БСП е изработила и участва във формирането на една позиция, приета и при президента, която е една от най-антируските позиции в историята на България. Именно затова според Първанов ще има отлив на избиратели от левицата, което в крайна сметка ще допринесе до нейната загуба на евроизборите.
Георги Първанов коментира и изказването на Сергей Станишев, където той направи паралел между ситуацията в Крим и тази в Кърджали и хипотезата населението на българската област да поиска референдум, по примера на Крим. Населението в „Кърджали живее добре и българските мюсюлмани живеят мирно и в разбирателство с останалото население в областта, именно затова изказването на Сергей Станишев е опасно и нелепо и вредно“, каза Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.