Първанов иска президентска република

Ще искаме въвеждане на президентска република, за да е ясно кой носи отговорността. Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред участниците в учредителната конференция на политическа партия (ПП) АБВ. По думите му, бъдещата партия ще работи за това, отечеството ни да бъде една здрава, добре уредена държава. Първанов аргументира искането за президентска република с думите “виновни са онези, които използват държавата и институциите като параван, за да реализират собственото си забогатяване”. След което изтъкна, че не може да се гледа на управлението като на най-лесния бизнес.

„Всеки, който разчита на монопола, ще загуби. ГЕРБ и БСП водят преговори за възможна коалиция – това е двуличие. Как изведнъж спокойно ще пресечеш тази линия, теглена между двете партии…”, възмути се Георги Първанов. Той обеща, че новата партия ще се опита да реабилитира пряката демокрация, защото няма нищо по-добро от това, ключовите проблеми на България да се решават с референдум. Освен това ПП АБВ ще настоява за значително съкращаване на партийните субсидии от държавния бюджет и по-ясни правила за финансиране на партиите.

Ще се борим за достойно представяне на изборите, но не с всички средства – при нас няма да има нито един купен глас, декларира Георги Първанов.

Лидерът на АБВ направи паралел между състоянието на държавата и нейното управление през 1996-1997 година и сега с уговорката, че става дума за различни кризи.

„Тогава имаше диалог и неписани механизми за изход от тези кризи. Днес няма лидерство, отсъства държавническа отговорност от онези, които са призвани, няма готовност за разумни и работещи”, каза Първанов. Според него никога омразата и агресията в политиката и обществото не са били толкова силни, особено в парламента.

„Покушенията срещу отделни български банки са на път да взривят обществото. Години наред едни хора, които смятаха, че всичко им е позволено сега изпитват докъде е пределът на нервите на българските граждани”, коментира друга актуална тема Георги Първанов.

Лидерът на новата партия заяви, че датата на изборите ще постави на изпитание формации като АБВ, както и другите непарламентарни партии, които не разполагат с голям финансов ресурс.

„Бързи избори – „да”, но по начина, по който ще са направени няма да излъчат честно и перспективно политическите сили, които да изработят всичко честно”, прогнозира Георги Първанов. Той повтори вече заявената позиция, че ПП АБВ изключва от кръга на възможните си коалиционни партньори ДПС и “Атака”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.