Първанов иска оставката на Ненчев заради досиетата

Лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов поиска оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев, заради заповедта му архивите на служба “Военно разузнаване” да бъдат предадени на Комисията по досиетата.

„Министър Ненчев много неща не разбира, включително и това (проблемите, около осветяването на досиетата на Военното разузнаване бел.ред.). Министър Ненчев доказа , че не е на мястото си с много свои действия, с редица свои изказвания, и аз смятам, че рано или късно, по-добре по-рано – той трябва да си отиде“, заяви Георги Първанов в студиото на Нова ТВ. По думите му, в момента се върви в посока да бъдат обявени имената на хората от военното разузнаване, както и цялата съдържаща се информация в техните досиета, което ще предизвика много тежък ефект и представлява заплаха за сигурността на страната ни. Първанов припомни, че в архивите на службата има и много имена на чужди граждани, които са били привлечени да работят за българската кауза и подчерта значителния принос, който ангажираните към и със звеното имат за страната ни.

„Военното разузнаване, в което включително и сега работят хора, които са започнали преди 1989 година, беше много ценено във времето, в което аз бях върховен главнокомандващ. Експертизата, информацията на нашите разузнавачи, военни и граждански бяха много ценени от натовските ни партньори. Ние работихме много добре. Помагали сме и в редица мисии“, изтъкна Георги Първанов. Той бе категоричен, че трябва да се промени подходът към работата с досиетата на разузнаването така, че да не бъдат засягани хората, които са работили единствено в интерес на държавата и чието осветяване може да навреди в личен план, а също така и на България.

„Аз ви питам. Вие разбрахте ли от цялата тази кампания с отварянето на досиетата, кои са доносниците и кои са честните разузнавачи, които са работили за България? Вероятно не! Би трябвало да има разграничение. Би трябвало да се хванат наистина онези, които са опорочили човешки съдби и по някакъв начин са създали много проблеми на хората, но онези които са работили за България – много моля ! Това са хора, които би трябвало да бъдат наградени!”, изтъкна Георги Първанов. Според него, ако се види в хода на приложението на един закон, че той е калпав, че той е вреден, какво по-естествено от това законът да бъде ревизиран, комисията да бъде закрита, след като е свършила определен мащаб от работата и повече да не се бърка в тази рана. “Защото тук не просто човешки съдби ще бъдат накърнени, пак казвам, това е определена заплаха за националната сигурност“, посочи Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.