Първанов: Европейската сигурност е немислима без участието на Русия

Европейската сигурност е немислима без участието на Русия. Трябва да ударим терористите на място, а не да чакаме да дойдат. Ситуацията е такава, че европейските лидери не бива повече да боравят с клишета. Трябва да затворим границите в ефективния смисъл на думата. На Стария континент му липсват истинските политически лидери. Това заяви в ефира на БНТ председателят на ПП АБВ и президент на България (2002 – 2012 г.) Георги Първанов. Той коментира и тезите на някои европейски лидери, че отговорът на Европа в ситуация като тази в Брюксел, трябва да е спокоен, ясен и решителен и да продължи дълго време.

„Да Ви кажа честно, аз нищо не разбирам от една такава постановка. Това е едно от онези клишета, което европейските бюрократи използват доста, доста често. Трябва ясно да се разпишат ангажиментите на службите. Трябва ясно да се разпишат нещата, които са свързани с икономиките и социалната политика когато става дума за тези общности”, заяви Георги Първанов. Лидерът на АБВ призова решенията да се търсят на място, както и за ефективно затваряне на границите. По думите му, не може случайни хора, без документи, които очевидно не бягат от войната, да минават безпрепятствено, дори да остават в България.

“Тук не става дума за сирийците, те са един малък процент. Истината е, че тези общности не са достатъчно интегрирани. Те заляха Европа. Ние виждаме, че второ,трето поколение са тези, които извършват атентатите днес. Т.е., за тези няколко поколения те не са променили на капка, на йота своята ценностна система, своето виждане за живота, за демокрацията. Това нещо трябва да се види и да се преосмисли“, изтъкна Георги Първанов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.