Първанов: Държавата е блокирана и барикадирана както през ‘97-а

Държавата в момента е блокирана, институциите не работят и днес барикадата е навсякъде. Това коментира в “Гореща точка” по TV7 Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/, като направи паралел със ситуацията през 1997 година. Лидерът на АБВ е на мнение, че заседанието на КСНС не е постигнало търсените цели и на практика само е маркирал проблемите. Като ключови въпроси от национално значение Първанов посочи бюджетната политика, енергийната политика, политиката на държавата по отношение на евросредствата.

Първанов коментира и вчерашното изявление на Бойко Борисов, който скъса подписаното на КСНС споразумение и обеща на политическите опоненти на ГЕРБ „война и реваншизъм до дупка”.

„Слабите управленци търсят конфликта. Това е начинът да мобилизираш твърдото ядро от избиратели”, обясни лидерът на АБВ. Първанов допълни, че той поне не чува никой от войнствено настроените политици да обясни не как ще „бие”, а как ще управлява. “Никой не си поставя за цел доброто управление”, коментира президентът.

Като причина да се стигне до настоящата политическа ситуация в страната Георги Първанов посочи липсата на готовност от страна на БСП да поеме управлението и липсата на градивна държавническа кауза. Председателят на АБВ посочи като слабо място липсата на коалиционна политика на левицата и липсата на представа за границата на коалиционен компромис, влизане във властта без идея за държавно управление и без готов кабинет.

„И не са виновни ДПС, че имат толкова голяма роля в управлението. Виновни са тези, които им позволиха това”, коментира Първанов. Той е на мнение, че ДПС може и да не влезе реално в следващото управление на държавата, но ще направи всичко, за да запази сегашните си позиции. Партията на Доган обаче трябва да остане на резервната скамейка на политическия живот в България, категоричен бе Георги Първанов.

Първанов смята, че е най-добре за държавата управлението да бъде еднопартийно, но изрази съмнение това да се случи и прогнозира бъдещо коалиционно управление.

Коалиционното управление обаче трябва да е с ясно определени ангажименти и ясни граници на готовност за компромис на всяка една от формациите в управленската коалиция, подчерта Георги Първанов. Лидерът на АБВ бе категоричен, че формацията няма да търси коалиция самоцелно, но е отворена за диалог във всички посоки. От политическия диалог, в който ще участва АБВ обаче, той изключи ДПС и радикалните формации от типа на „Атака”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.