Първанов: България има нужда от трети път на развитие, различен от визията на ГЕРБ и БСП

„От известно време партийните ръководства на ГЕРБ и БСП се опитват да ни внушат, че единствено политическия двубой между тях е решаващ за бъдещето на България. Държавата обаче няма да има полза от такъв двуполюсен модел. Той вече е доказал, че не работи и няма да се случи. Това е единствено опит за взаимна предизборна регенерация”. Това заяви лидерът на АБВ по време на среща с медиите в град Сливен, където Гражданската инициатива откри и своето поредно регионално представителство. Според Първанов Българияа се нуждае от различен път на развитие, „ който не може да бъде решен в отделни партийни кабинети, защото трябва да бъде плод на дебат, който да роди широк политически консенсус”.

“Тук се води една, уж „титанична“ битка, между двете формации и нищо друго няма значение. Никой не говори за това как ще развиваме икономиката. Никой не говори за духовността, никой не говори за реформата на политическия модел, за това трябва ли да има промени в конституцията, за това как да стабилизираме институциите. Никой не прави политика за хората, а ни занимават непрекъснато със сблъсъка между двамата лидери”, коментира Първанов. Според него, опитите да се сведат нещата до едно противопоставяне между двата полюса освен всичко друго са и неработещи, и вредни, и неверни.

Георги Първанов осъди и действията на ръководството на ГЕРБ във връзка с критичния финансов доклад на ЕП. Според него евродепутатите на партията съвсем умишлено и користно се опитват да създадат в Европа впечатление, че страната ни не усвоява качествено средствата от еврофондовете.
“Онова, което ГЕРБ прави с „топенето“ на България, с внушаването на една антибългарска позиция в Европа, може да има дългосрочни последици. Винаги съм бил против това, ние да търсим решение на вътрешните си проблеми, като правим доноси в Брюксел. Това е лош стил. Това накърнява образа на България дългосрочно и ние от АБВ не приемаме една такава позиция”, категоричен бе Първанов.
В заключение Георги Първанов за пореден път отправи призив и за национално помирение по въпросите, свързани с българската история. „Не може на 25-та година от началото на прехода, ние да не можем по тази тема да си говорим и миналото да бъде оръжие в политическата борба. Когато дойдат избори се хващаме за историческите и идеологическите различия, аз не искам това. АБВ е друг тип проект. Той залага на националното помирение, на националното съгласие, защото ние можем да постигнем своите успехи като нация, именно обединени“, заключи Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.