Първанов: АБВ няма да подкрепи искането за 16-те млрд.

АБВ няма да подкрепи ратификацията на споразумението за външния дълг. Това съобщи лидерът на формацията Георги Първанов по време на днешната пресконференция на партийното ръководство. По думите на Първанов,от АБВ са приели за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов, относно избора на банките, размера на лихвата и т.н., но големият кръг от въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове, където разчетите на експертите от АБВ – също както пресмятанията и анализите на други финансисти – показват значително разминаване между сумите, чийто падежи настъпват през следващите 3 години и посочваното от Владислав Горанов. П оизчисленията на АБВ има да се плащат около 9 млрд. лева, а до 12 исканите млрд., има „буферни“ средства, които от АБВ не могат да приемат.

От АБВ продължават да настояват да бъде обсъдена нова енергийна стратегия на България с акцент върху големите проекти. Първанов аргументира това искане с констатацията, че продължават да се случват неща, които не зависят от нас (спирането на “Южен поток”) и ние само ги констатираме, а не сме активният фактор.

Георги Първанов изтъкна още, че АБВ настоява за специална позиция на КСНС в подкрепа на мирния процес в Украйна, както и за повишена активност от българска страна за възобновяване на диалога с Русия. Във връзка с обсъжданата вчера между представителите на АБВ и Росен Плевнелиев тема за президентските правомощия, Георги Първанов коментира, че многократно е обосновавал необходимостта от разширяване на президентските правомощия в няколко посоки – право на президента на законодателна инициатива, право на президента пряко и директно да свиква референдум по важните въпроси и да се изисква повече от обикновено парламентарно мнозинство за преодоляване на президентското вето.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.