Първан Симеонов: Сюжетът за стабилността измести сюжета за реформите

 

През 2015-та България беше в окото на бурята. Навсякъде наоколо беше бурно, а в България беше затишие, обобщи по БНР директорът на “Галъп” Първан Симеонов. Според него фактът, че най-любопитното от 2015-та година се случва в нейния край означава, че през останалата част от годината нещата са били зациклили, а сюжетът за стабилността е изместил сюжета за реформите.

“Действително, българите като че ли възприемаха случващото се през 2915-та година като малко по-спокойно в сравнение със следващите години. Но тази стабилност както е някакъв късмет за България, така може да се окаже и проклятие, защото тази стабилност ни кара да седим без да мърдаме, без да правим реформи, без да намаляваме излишното харчене, без да намаляваме голямото крадене, без да променяме модела „Кой“. А това означава още една изгубена година”, коментира Симеонов. Социологът е на мнение, че засега най-лошото ни се разминава, “защото може би имаме сериозен късмет и може би защото се опитваме да лавираме между различните геополитически интереси, които се кръстосват тук”.

“Събитията в края на годината подсказват, че предстоят тревожни възможни развития. Самата идея, че е възможно трайно да свикнем с мисълта, че в България ще има политическа сила, която е видимо предана на друга държава, е неприятна идея, леко стряскаща, нещо, което не сме виждали до този момент в пълнота”, каза Симеонов и изрази надежда това да не се случва.

Първан Симеонов е на мнение, че проблемът в ДПС има своите геополитически предпоставки, свързани със сблъсъка на порасналите външнополитически амбиции на Кремъл и моментната външнополитическа доктрина на Анкара.

“Без съмнение новите геополитечски реалности оказват влияние. И порасналата външнополитическа амбиция на Русия, която има своите интереси на българска територия и новата, от няколко години, външнополитическа доктрина на Турция, която се основова на предпоставките от османското минало. Ако тези две неща си дават среща тук за нас е опасно”, категоричен е анализаторът.

Според Първан Симеонов повечето българи не желаят предсрочни избори през следващата година. “Логиката не говори за предсрочни избори. Но, особено края на 2015-т година ясно показа, че са възможни бурни задкулисни развития, свързани с политически, икономически и всякакви други зависимости, които в един момент могат да доведат до такава ситуация”, каза Първан Симеонов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.