Първан Симеонов: Надали някоя партия иска нови избори

В прогнозите си социологическите агенции не са успели да отчетат, че двете големи партии са на своя минимум, а в същото време малките партии са получили максимума.

Видимо е, че гласуването за малките партии е било наказателно спрямо политическия елит в България, коментира по БНР Първан Симеонов от “Галъп Интернешънъл”. Според него, на никого не му се управлява сам в тази ситуация, на никой не му се носи единично отговорността, която предстои.

“Аз не вярвам на тях да им се ходи на нови избори, особено двете големи партии разчитат този шамар, който получиха вчера. Те, а и всички останали партии в парламента, ще проявят точен инстинкт за самосъхранение и няма да ходят на нови избори”, прогнозира социологът.

Първан Симеонов изброи три възможности за съставяне на правителство: дясноцентристско управление, за което ще трябва трети партньор, освен ГЕРБ и РБ; някаква форма на подкрепа от страна на ДПС, пак за дясноцентристко управление и трети вариант – “голяма коалиция, което ще бъде и най-легитимното нещо в този момент, но към нея вероятно ще се присъединят и други формации, за да прилича на всеобща коалиция”.

Според Първан Симеонов следващото правителство, ако е програмно, то трябва да има ясни приоритети и да е временно по свое решение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.