Първан Симеонов: Историческа ирония има, къде е историческият компромис?

“Две години след протестите на 2013 г. Борисов, Местан и Кънев правят съдебна реформа, Близнашки е експерт на ДПС, Мая Манолова е омбудсман, а ключовата игра на думи „Бостан“ е взета от арсенала на… Николай Бареков.

Не е ясно в какво точно е историческият компромис, но е ясно, че има почти историческа ирония. Лятото на 2013 г. като че ли свършва в лятото на 2015 г. Вижда се краят на наивността”.

Това пише социологът и директор на Галъп-България Първан Симеонов в свой анализ, публикуван в днешния брой на “Труд”. По думите му, след като месеци наред политическият процес беше спазаряване, а брожението отвътре беше полирано със скука отвън, дойде бързото разиграване в стил: „аз на тебе, ти на мене“ – като шахматисти в цайтнот политиците скоростно замърдаха фигурите.

“ДПС запази каквото можа от скъпата си съдебна система, нареди се прелегитимирано във властта, получи обезсилване на референдума със запазването на прага за валидност, доказа се като незаобиколим фактор, доказа се и пред западните партньори. Пред тях се доказа и Борисов. Освен това разигра позната сцена: разсичане на възела. И се надява да получи поне частичен „Шенген“, пише Първан Симеонов. По-нататък социологът изтъква, че Реформаторите са предпочели да разкажат, че са сред победителите в сделката, а в БСП са предпочели да разкажат, че не участват в сделки, въпреки че “пътьом Михаил Миков се освободи от вътрешнопартийната си опозиция в лицето на Мая Манолова, така че и БСП явно получи нещичко в пакетното спазаряване”.

Анализаторът е на мнение, че може би дори президентът Плевнелиев е получил някое обещание, защото не протестира енергично нито за съдебната реформа, нито срещу ГЕРБ, които в последния момент си оттеглиха предложенията за намаляване на прага на валидност на референдумите. “Един президент обикновено мисли за нов мандат, а втори мандат на Плевнелиев преминава през подкрепа на ГЕРБ и помощ от ДПС”, изтъква шефът на Галъп-България.

Случва се точно онова, което анализаторите предвиждат от години: ДПС става част от това управление, категоричен е Първан Стоянов. И още: “Политиците показаха прекрасен усет за календара: свършиха мръсната работа точно преди ваканцуването. Остатъците от мръсната работа ще вършат в околоизборните времена – когато и бездруго е мръсно. Задрямалото от политическа скука и климатична жега масово съзнание стана разногледо и засега не успява да реагира стегнато. Да не говорим, че е и поуморено и попремислило – след години на протести”.

(Източник: www.trud.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.