Първан Симеонов: ГЕРБ ще има решително надмощие над БСП

Г-н Симеонов, на какво се дължи консенсусът, който демонстрираха политическите сили при президента Плевнелиев?

Иска ми се да се дължи на взаимно и ясно осъзнаване на обществения интерес в този момент, а той е запазване на финансовата и банковата стабилност, запазване на общественото спокойствие и вдъхване на доверие. И тази среща при президента беше един от малкото шансове на политиците да направят нещо по въпроса. Струва ми се, че засега успяват.

Истерията, която предизвика изкуствено създадена банкова криза, ще повлияе ли върху изборните резултати при положение, че доста политици съдействаха да се създаде паниката?

Възможно е да повлияе, въпреки, че аз бих говорил не за банкова криза, а за съзнателна атака върху банки.
Три неща се насложиха, които докараха тягосното усещане за кризисна ситуация в страната.
Първото е политическата безтегловност, в която изпаднахме за месеци наред. Второто е ударът по някои банки, което създаде внушението за икономически трус. И на трето място – природното бедствие. Тези три неща доведоха до нериятното усещане за много трудни времена в държавата.
А всъщност не е точно така. При природните бедствия единственото, което може да направи е щетите да се минимализират – да се спазват правила, после механизмите за защита на населението да действат безотказно, да няма търкания между институциите, да се посочат виновните и т. н. Нека отбележим, че природното бедствие активира една вълна от солидарност, с която само можем да се гордеем.
Атаката срещу банките е смущаваща, защото говори за злонамереност, но в същото време и тук се задейства вълна от солидарност и адекватен отговор от страна на държавата – поне в случая с втората банка. Защото в случая с първата банка не остана усещането, че институциите се справят. Напротив, остана дори усещането, че се действа в ущърб на стабилността.
По отношение на политическата безизходица може да се каже, че сме на път да направим от нищо нещо. С бавенето на оставката на кабинета и съответно бавенето на политическата развръзка, политиците накараха хората да си мислят, че има кой знае знае каква криза. А истината е, че това е обичайно политическо състояние, виждано редовно на мнго места в света. Това е патова ситуация, случваща се постоянно къд ли не, от която се излиза лесно. Излиза се с преговори, с взаимни отстъпки, с коалиции и т.н. Ние вече сме с не малък демократичен опит и би трябвало да можем да се справим и ще се справим.

Вече се знае датата на предсрочните избори. Какво е разположението на силите към този момент?

Ако зададем въпроса кой би спечелил от сегашната ситуация, без съмнение това не е БСП. Всичко, което се случва в момента, се пише на сметката на БСП. Ситуацията на тази партия не е особено завидна, защото БСП няма и много лостове да промени нещата.
Много е спорно вече и колко БСП може да повлияе на правителството например, след като по-реалните властови лостове са в ДПС.
Така че Борисов колкото и да говори за бързи избори, всъщност има най-голям интерес от забавянето. Факт е, че всяко забавяне на тази избори се пише на сметките на БСП и прави лесно властта да падне в ръцете на Борисов като зрял плод.
Плюс това после Борисов ще има карт бланш за всякакви действия и всякакви коалиции, просто защото ще бъде въоръжен с пропагандното си оръжие – предишните са много виновни. Не че предишните не са виновни, но ситуацията, в която се намираме в момента допълнително ще налее вода в мелницата на ГЕРБ.
Трябва да изчакаме актуални социологични данни, но към този момент очакванията са, че ГЕРБ ще има решително надмощие над БСП и ще бъде участник в следващото управление на страната по един или друг начин, като не изключвам възможността и ГЕРБ да управлява самостоятелно.

А каква роля ще имат новите играчи?

Сегашната ситуация на известна политическа безтегловност, съчетана с други неприятни усещания, е ползотворна за политици от типа на Бареков. В такива момента се акумулира търсене за нови играчи. На Бареков му отива тази роля. Той в този момент е намалил радикалността на своите послания и звучи доста по-консенсусно, а това в момента се търси, защото хората търсят стабилност. Те нямат доверие на сегашната политическа прослойка.
В същото време обаче ББЦ попадна в епицентъра на скандала, който наблюдаваме – банка, финансиране и пр. Това е проблем на структурно ниво, но пък на имиджово още продължава положителната инерция за ББЦ. Бареков запази медийно присъствие.
Другият играч, който изпъкна в този момент, е президентът Плевнелиев. Моментът е силен за него без съмнение. Той успя на два пъти в последния месец да се превърне във фигурата, която в обществените очи събира основните политически партии, постига с тях консунсус и се явява гарант за този консенсус.
В ситуация на предстоящи избори има сравнително добра новина и за РБ, който може да разчита на продължаване на положителната инерция след изборите и няма толкова време, че да проличат вътрешните различия в партиите и те да се изпокарат.
АБВ също получава своя втори шанс. Тази партия започна с фалстарт и сега има възможност да изкове нещо положително, докато желязото е все още горещо.
ДПС пък е формация, която винаги е в добра политическа форма.
С любопитство трябва да се гледа и към лагера на националистите, където се оформят три лагера „Атака”, НФСБ и ВМРО. От тях само ВМРО получи представителство в ЕП (чрез коалицията с ББЦ), а „Атака” е в упадък. Интересно е накъде ще потегли НФСБ.

1 Comment

  1. Не знам ,но всички ние помним какво правеше Б.Борисов по време на своето управление-краден и рекет и всичко на нашия гръб и нищо за хората.Ако няма фалшифициране на изборите ,то не знам дали наистина ще спечели ГЕРБ.Но понеже винаги изборите у нас се фалшифицират и сега ще е така.И той ще спечели не защото щр се гласува за ГЕРБ ,а защото това е изгодно на мафията и на САЩ.Той е американска подлога,това също го знаем.

Leave a Reply

Your email address will not be published.