Партията на рускоезичното малцинство в Латвия спечели изборите

Партията на рускоезичното малцинство в Латвия печели най-много гласове на проведените в събота парламентарни избори, съобщиха световните агенции. Лидер на тази партия е първият руснак, станал кмет на Рига Нил Ушаков. Втора остава коалицията “Единство”, чийто член е сегашният премиер на страната г-жа Лаймдота Страуюма

ТАСС цитира данни на латвийската ЦИК, според които за “Съгласие” са гласували 23,26%, а за “Единство” – 21,62% граждан. Трета с 19,74% е коалицията между “Зелените” и земеделците, чийто лидер е кметът на пристанищния град Вентспилс Айварс Лембергс.

В парламента в Рига с 16,5% влиза и националистическото обединение “Всички за Латвия”, партията “От сърце – Латвия” с 6,91% и Латвийското регионално обединение с 6,47%. Това са партиите, преодолели 5-процентната бариера за влизане в парламента.

При този резултат “Съгласие” ще има 25 от 100-те депутатски места в парламента, “Единство” – 23, коалицията между “Зелените” и земеделците – 21. Националистите получават 17 мандата.

Управляващата десноцентристка коалиция обаче ще остане на власт в бившата съветска република след изборите, които преминаха под сянката на опасенията от Русия на фона на украинската криза, информира Франс прес. На практика “Единство” и нейните партньори – коалицията между “Зелени” и земеделци и “Всички за Латвия” ще имат 23+21+17 депутатски места, което означава стабилно мнозинство от 61 депутата в 100-членния парламент.

На снимката: Премиерът на Латвия Лаймдота Страуюма

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.