Партията на Местан ще се казва ДОСТ

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан обяви официално в студиото на Нова ТВ името на новия си политически проект – Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ). В превод от турски абревиатурата означава “приятел”.

Местан изтъкна, че партията е „либерален, евроатлантически проект”, като желанието на основателите й е да дадат алтернатива на истински смелите и достойни хора да гласуват за реална либерална партия, каквато ДПС, според Местан, не е. По думите на бившия лидер на ДПС, предколедната реч на Доган е била стратегическа грешка, която обаче свалила маските, тъй като не може да заявяваш, че си натовец, но да изтъкваш руската сила. Според Лютви Местан името и идеята на новата му партия били вдъхновени именно от речта на Доган, в която той заявил, че „ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, толерантността, отговорността, значи не познава реалността”.

„Вече 40 дни обикалям страната и регистрирам избиратели, които не споделят казаното от Доган в прословутата му реч и се чувстват непредставени от ДПС”, каза още Местан. Депутатът подчерта, че ДОСТ не е плод на разцепление на ДПС. „Ако има такова, то е породено не от мен и хората, които са с мен”, заяви Местан. Освен това, новият политически проект не бил създаден заради нападките към Местан и неговото семейство, а защото „България има реална необходимост от ясен либерален политически субект”.

Лютви Местан отрече твърденията, че ДОСТ е протурска партия и обясни тези „внушения” с желанието да му бъдат създадени проблеми с „инструментариума на българската държава и той да вземе на прицел новата партия”.

“Мога да нося бой, защото не съм бил галеник на съдбата и това ми качество не бива да се подценява”, заяви още Местан.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.