Партийните баланси подредиха КЗК

Майка на депутат от ГЕРБ оглави КЗК

Очаквано парламентът гласува кандидатите на ГЕРБ, Патриотичния фронт, СДС, БСП, ДПС и част от Българския демократичен център са членове на Комисията за защита на конкуренцията. От състава на новата КЗК отпаднаха кандидатите, издигнати от гражданския съвет на Реформаторския блок, от депутати от Българския демократичен център, от АБВ и от независими депутати. За председател на антимонополния регулатор беше избрана Юлия Ненкова, предложена от ГЕРБ и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Сега тя е зам.-кмет на София. Неин заместник ще е издигнатият от Патриотичния фронт зам.-министър на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Той беше член на КЗК между 1997 и 2003 г. Завършил е право в Софийския университет. Той ще е и единственият специалист в комисията, който е наясно с работата на регулатора.

За членове Народното събрание избра номинирания от ДПС професор по конституционно право Пламен Киров, бившия зам.-министър на икономиката в кабинета “Станишев” Анна Янева (БСП), досегашния шеф на правната дирекция в Министерството на отбраната Георгица Стоянова (ГЕРБ), адвоката от Ямбол Красимир Зафиров, предложен от членове на партията на Христо Ковачки. В КЗК влезе и кандидатът на СДС Красимир Витанов.

По-малко от половината от гласовете на присъстващите, необходими за избора според процедурните правила, получи номинираният от друга част от Реформаторския блок икономист Георги Ганев. Програмният директор на Центъра за либерални стратегии е предложен от четири неправителствени организации – Българската стопанска камара, Института за пазарна икономика, Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за либерални стратегии. 27 депутати гласуваха за, 24 се обявиха против, а 106 се въздържаха. Отпаднаха също Кирил Дойчинов (предложен от независимия Муса Палев), Стамен Гърбелов (предложени от другата част на БДЦ) и Николай Илчев (АБВ). Според депутата от РБ Мартин Димитров отказът да се избере Георги Ганев е сигнал, че депутатите не вярват на авторитетни организации, каквито са стопанската камара, Институтът за пазарна икономика, Центърът за либерални стратегии и Центърът за изследване на демокрацията.”Не е добре силните експертни фигури да носят притеснение”, защити кандидата си Мартин Димитров.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.