Партиите на премиера и президента печелят изборите в Украйна

Прозападните и проевропейски партии на премиера Яценюк и на президента Порошенко печелят предсрочните парламентарни избори в Украйна, като на този етап продължават да си оспорват първото място.

Партията “Народен фронт” на украинския премиер Арсений Яценюк запазва първото си място при преброени 40,04 на сто от изборните протоколи, съобщава УНИАН. Тя получава 21,6 на сто от гласовете на избирателите. Само няколко стотни след нея – с 21,51 на сто, е “Блокът на Петро Порошенко”.

Във Върховната рада влизат още 4 партии – “Самопомощ” на кмета на Львов Андрей Садовой (11,03%) , Опозиционният блок, в който влиза и “Партията на регионите” на бившия президент Виктор Янукович (9,78%), Радикалната партия на Олег Ляшко (7,4%) и партия “Отечество” на бившия премиер Юлия Тимошенко (5,72). Партия “Свобода”, за която по-рано имаше данни, че също ще има депутати, не преминава 5-процентната бариера при новото преброяване на бюлетините.

По окончателни данни са гласували 52,42 на сто от имащите право на глас украинци, което е най-ниската регистрирана в Украйна активност след разпада на СССР.

Окончателните резултати от тези избори ще бъдат обявени от ЦИК в Киев около 10-и ноември.

Москва призна предсрочните парламентарни избори в Украйна за легитимни.

Въпреки грубата и мръсна кампания, можем да кажем, че изборите в Украйна се състояха, заяви руският заместник-министър на външните работи Григорий Kaрасин, цитиран от “Интерфакс”. Според него съотношението на силите, което се очертава в новия парламент в Киев, вероятно ще позволи на украинското ръководство да се заеме с решаването на основните проблеми в страната. По думите на Карасин, новата Върховна рада ще трябва да организира диалог с цялото общество, а също така с представителите на регионите и да се стреми към дипломатическо решаване на проблемите, породени от действията на властите в Киев.

В Руската Държавна дума уважават избора на хората, участвали в гласуването в Украйна, заяви от своя страна Леонид Слуцкий – ръководител на комисията по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците, цитиран от БНР. Същевременно той изрази съмнение, че изборите в Украйна са били свободни и демократични, тъй като в тях не са участвали повечето жители на югоизточната част на страната, където продължават бойните действия. Руският политик не изключи възможността за сътрудничество с онези депутати във Върховната рада, които се обявяват за конструктивно взаимодийствие с Русия, било то на парламентарно ниво или в международни организации.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.