ЕП и Радата в Киев ратифицираха споразумението на Украйна с ЕС

Върховната Рада на Украйна ратифицира днес с пълно единодушие – без нито един глас “против” и “въздържал се” – Споразумението за асоцииране на страната към ЕС, с вносител президента на страната Петро Порошенко. В гласуването участваха 355 от общо 381 депутати, присъстващи в пленарната зала на украинския парламент. Общият брой на народните депутати във Върховната Рада е 450.

Докато в Киев течеше гласуването Европейският парламент също ратифицира споразумението за асоциация между Европейския съюз и Украйна. Гласуването беше определено като “историческо” от председателя на ЕП Мартин Шулц и приключи с 535 гласа “за”, 127 гласа “против” и 35 “въздържал се”.

По време на процедурата и на последвалата я церемония Върховната рада беше във видеовръзка с Европейския парламент в Страсбург.

Отказът на предишния президент на Украйна Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране на страната с ЕС положи началото на масовите протести, станали известни с името “евромайдан”, защото бяха съсредоточени на централния площад (майдан) в Киев.

По-рано днес депутатите от Радата с 277 гласа подкрепиха законопроекта, който предоставя специален статут на самоуправление на редица райони от Донецката и Луганската област. С 10 повече бяха депутатите, които гласуваха “за” по закона, даващ амнистия на сепаратистите, както и гаранции, че няма да бъдат преследвани и съдени за действията си.

Посочените в закона територии получават специален статут за следващите 3 години. “През това време ще имаме възможност да решим въпросите, засягащи по-дълбоката децентрализация”, което ще наложи и промени в конституцията, каза пред депутатите президентът Петро Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Приетите днес закони са част от стъпките, обсъждани през миналата седмица между президентите на Украйна и на Русия Порошенко и Путин, и договорени на тристранните преговори в Минск с участието на сепаратистите. Приетите закони дават шанс за постигането на трайно примирие в Източна Украйна, като същевременно продължават международните преговори на така нар. петорка за мирно урегулиране на конфликта.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.