Парламентът в Букурещ не разреши да разследват Понта за корупция

Долната камара на румънския парламент отхвърли днес с 231 на 120 гласа искането на главния прокурор за започване на наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта, който бе обвинен в неверни декларации, съучастие в данъчни измами, пране на пари и конфликт на интереси, предаде Аджерпрес. Преди това парламентарната правна комисия гласува доклад, в който препоръча да бъде отхвърлено искането на главния прокурор. повечето от депутатите се съобразиха с тази позиция. Самият Виктор Понта коментира, че това е един нормален резултат.

“Искам и вярвам, че парламентът и правителството имат задължението да спазват
конституцията и да защитават най-вече другите”, заяви Понта след като се запозна с резултатите от гласуването в парламента.

Както вече съобщихме, на 5 юни румънският президент Клаус Йоханис поиска премиера Виктор Понта да подаде оставка, след като специализираната прокуратура за борба с корупцията в Румъния започна криминално разследване срещу министър-председателя за негови действия по времето, когато е работил като адвокат през 2007 година. Понта веднага коментира скандала в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

“Аз бях назначен от румънския парламент и само парламентът може да ме уволни! Вярвам, че зачитането на конституционните принципи е от съществено значение за нашето общество и не мога да приема, че един прокурор е над парламента, правителството и гражданите на тази страна! Това би означавало диктатура и вярвам, че 25 години след 1989-а ще бъде голяма грешка за всички нас”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.