Парламентът продължава да е най-неодобряваната институция в държавата

Парламентът си даде месец ваканция заради изборите

Парламентът е одобряван от 18% от пълнолетните българи непосредствено след изтичането на първите сто дни от работата на новия кабинет. В същото време той продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция за 67% от българите. Това става ясно от национално представително проучване на агенция “Екзакта”.

В края на първите сто дни от предишното управление на ПП ГЕРБ, рейтингът на одобрение на парламента беше 35%, а неодобрението – 45%. Политическата криза от последните години е оказала трайно негативно влияние върху публичния образ на основния законодателен орган на страната.

Въпреки наличието на много и различни партии, представени в настоящия състав на българското Народно събрание, сред избирателите на нито една от тях не преобладават положителните оценки за работата на парламента. Най-критични към работата на Парламента са избирателите на БСП, на ПФ и на Атака.

Работата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева е одобрявана от 28% от българите. Тази оценка е по-висока от онази, която хората дават на оглавяваната от нея институция. В качеството си на председател на 43-то Народно събрание Цачева получава по-висок рейтинг, отколкото в края на мандата на 41-ия парламент.

Цветан Цветанов и Радан Кънев са лидерите на парламентарни групи, които получават по-висок дял одобрение в сравнение с останалите председатели на парламентарни групи в началото на месец март (одобряват ги по 23% от българите). Веднага след тях се нарежда Валери Симеонов с 20% одобрение.

Данните показват слаба разпознаваемост на председателя на ПГ на АБВ Борислав Борисов, както и на Красимира Ковачка и Светлин Танчев в качеството им на съпредседатели на ПГ на БДЦ (не ги познават около и малко над 60% от българите).

Радан Кънев е лидерът на парламентарна група, който най-изразително повишава доверието към работата си за последните четири месеца – с 11%.

В началото на март най-високо одобрение обществото дава за работата на армията и на полицията. Тези две институции получават еднакво одобрение в огласеното днес изследване на „Екзакта” – по 35%. Неодобрението към работата на полицията, обаче е по-висок дял от неодобрението към работата на армията 46%:33%.

За последните месеци не настъпват значими промени в доверието, с което се ползват в обществото тези две институции. Леко намалява (с 3%) недоверието към полицията, което се дължи и на общото успокояване на ситуацията в страната.

Доверието към прокуратурата и съда се движи в рамките на 13-14%, а неодобрението в рамките на 62-65%.

Данните са коментирани от авторите на национално представително проучване за пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 24 февруари и 4 март, 2015 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 93 населени места.
Изследването е осъществено със собствени средства на Exacta Research Group.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.