Парламентът прие правила за избор на главен съдебен инспектор

Народното събрание прие с пълно мнозинство процедурни правила за избор на Главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС.

Предложенията за кандидати за главен инспектор в Инспектората към ВСС ще се правят до Комисията по правни въпроси в писмена форма от народни представители или парламентарни групи до 30 януари 2015 година. Депутатите могат да получат предложения от граждански организации, висши училища и научни организации и други.

Към предложенията трябва да се приложат писмено съгласие на кандидата, подробна автобиография, диплома за завършено висше юридическо образование и други. Кандидатите ще трябва да представят на комисия концепция за работата си като Главен съдебен инспектор и декларация за имотното си състояние и за произхода на средствата за придобиването на имуществото си.

Мандатът на последния ръководител на Инспектората към ВССС Ана Караиванова изтече още преди 2 години, като от тогава вече два парламента не успяват да изберат нов Главен съдебен инспектор. В 42-рото Народното събрание се стигна до изслушване на двама кандидати – съдията от Софийския градски съд Вера Чочкова и от Хасковския административен съд Теодора Чочкова. До избор така и не стигна, тъй като политиците не успяха да се обединят около някоя от кандидатурите.
За да бъде избран нов Главен съдебен инспектор са необходими гласовете на 2/3-ти от народните представители.

Свързани публикации

1 Trackback / Pingback

  1. simpleNewz - Коментатор - новини и анализи RSS Feed for 2014-12-12

Leave a Reply

Your email address will not be published.