Парламентът прие окончателно промени в закона за Сметната палата

Занапред Сметната палата ще извършва одити на търговските дружества с над 50 на сто държавно и/или общинско участие, независимо от това какъв е размерът му. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от новия Закон за Сметната палата.
Мнозинството отхвърли предложението на БСП палатата да ревизира и дружества с миноритарно държавно/общинско участие от над 1 млн. лв., както и да се проверяват малките общини с бюджет под 10 млн. лв.

До спор между Мая Манолова от левицата и вносителите доведе и текстът Сметната палата да одитира сметките за средствата от Европейския съюз и по други международни програми и договори. Манолова обърна внимание, че управлението на сметки е различно от управление на средства и означава само финансов одит, но не и такъв за съответствие, например. Затова социалистите настояха, но мнозинството не прие, да се запише в правомощията на Сметната палата одит на средствата от ЕС, а не на сметките, за да се знае във всяко отношение как се изразходват европейските пари.

След влизането на закона в сила Народното събрание ще може със свое решение да възлага на Сметната палата да извършва до 5 ревизии годишно, извън
предвидените в годишната програма.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.