Парламентът прие декларация за 70-годишнината от 9 май 1945-а

Народното събрание прие декларация по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа, предаде „Фокус”. „За” гласуваха 141 народни представители, 4 „против”, нямаше въздържали се. Декларацията беше одобрена от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ.

Пълният текст на приетата декларация гласи:

„Като отбелязва 70-годишнината от капитулацията на 9 май 1945 г. на нацистка Германия във Втората световна война, като припомня декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 г., провъзгласила идеята за обединена Европа, като подчертава значението на тези две събития в историята, откриващи пътя към изграждане на общност на солидарност и разбирателство между народите на Европа, като подчертава, че една от основните цели на европейското обединение е предотвратяването на военни конфликти и престъпления срещу човечеството, като изразява непоколебимост за опазване на мира и недопускане на ново разделение между народите на Европа, като припомня приноса на българския народ за спасяването на еврейската общност в България, Народното събрание на Република България отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия.
Българският парламент изразява признателност към българските воини, сражавали се във Втората световна война и осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие, като призовава към въздържание от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа. Народното събрание потвърждава стремежа си към единство, мир и просперитет в Европа и решимостта си да продължи да работи за взаимно уважение, споделена отговорност, свобода и сигурност на всички български граждани. Изразява подкрепа за процесите, водещи до обединение в Европа”.

В процедура по отрицателен вот лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че в декларацията отсъства достойно отношение към историята и се подценяват изводите и поуките от най-голямата касапница в историята на човечеството. По думите му, парламент, който насърчава осквернява на паметници, сам се осквернява.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.