Парламентът подкрепи емитирането на нови 3 млрд. лева заем

На днешното си заседание народните представители приеха окончателно решение за емитиране на заем от 3 млрд. лева. По време на дебатите в злата присъстваше и министърът на финансите Петър Чобанов.

„Дебатът не е дали трябва да се вземе дълг, за да се покрият направените и предвидените да се направят повече разходи от събраните приходи, дебатът е за това трябва ли да продължаваме да правим повече разходи, отколкото чергата ни позволява, и докога можем да си позволяваме да се разпростираме на килим, когато имаме черга“, каза от трибуната народната представителка от ГЕРБ Менда Стоянова. Бившата председателка на бюджетната комисия в предишния парламент изрази надежда доходността на новия заем да бъде добра, защото лихвите ще бъдат плащани десетки години.

Министърът на финансите Петър Чобанов бе доста рязък в отговора си на изказването на Менда Стоянова.

По отношение на нивата на лихвите – каквото и да се опитвате да направите, колкото и истерия да предизвикате, срещу вас да тичаме, няма да стигнем нивата на лихвите от 2012-а година, по които Дянков класира дълга тогава, каза Петър Чобанов. Според него ситуацията с бюджета е нормална, рисковете са управляеми, а дългът покрива падежиращ дълг от 1,3 млрд. тази година и още 1,7 мрд. в началото на следващата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.