Парламентът отхвърли ветото върху закона за земята

С абсолютен консенсус между гласувалите 127 депутати от Коалиция за България, ДПС и Атака 42-то обикновено Народно събрание преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху измененията и допълненията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

В известна степен изненада предизвика поведението на ПГ на ГЕРБ. Те не участваха и в гласуването в пленарна зала, така както часове по-рано не участваха в гласуването в Комисията по земеделие.

С днешното си, трето на практика гласуване депутатите окончателно приеха поправките в закона, които регламентират изискванията към собствениците на земеделски земи, начина за придобиването им, а също така изменят реда и условията за отдаване под наем на пасища и ливади и създават гаранции те да бъдат отдавани на реални животновъди, а не на фиктивни собственици.

От “Атака” отправиха критики към президента и подхода му при налагане на вето. Депутатът Десислав Чукалов призова ръководството на парламента да направи всичко възможно, за да осигури присъствието на Плевнелиев в залата, когато се разглеждат върнатите от него закони. Националистите се заканиха, че ще предложат и нови промени, като ще взаимстват опит от законите в Унгария, където например било забранено окрупняването на земеделската земя.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.