Парламентът отхвърли ветото върху Изборния кодекс

Със 138 гласа „за” на депутатите от Коалиция за България, ДПС и „Атака” и 80 -„против” – на депутатите от ГЕРБ, парламентът прегласува законопроекта на нов Изборен кодекс. С което беше отхвърлено ветото на президента Росен Плевнелиев върху част от текстовете в новия кодекс. За протокола заслужава да се отбележи, че „за” гласуваха и трима от независимите народни представители.

При дебатите преди третото, на практика, гласуване на Изборния кодекс председателката на временната комисия за изготвянето на проектозакона Мая Манолова заяви от трибуната, че мотивите на президента не са сериозни.

Манолова коментира и подпомаганата от ГЕРБ подписка в подкрепа на референдума, поискан от президента. По думите й, с това свое действия от опозицията са заприличали на хора, които си търсят чудодейна виагра, за да им вдигне резултата.

Освен това Мая Манолова обвини президента Росен Плевнелиев в заемане на страната на ГЕРБ.

Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че не вижда смисъл да си хаби енергията в дебати, провокирани от президент, който е избран с измама.

От ДПС защитиха кодекса, но от трибуната Мустафа Карадайъ поиска от президента съдействие за сезиране на Конституционния съд относно забраната да се агитира на друг език, освен българския.

Председателят на парламента Михаил Миков призна правотата на президента в откритата от Плевнелиев техническа грешка в методиката за разпределение на мандатите на парламентарни избори и увери, че гафът е поправен.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.