Парламентът одобри “без звук” договорът с Полша за МиГ-29

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и ДПС парламентът ратифицира в едно заседание на първо и второ четене подписания от военния министър договор за ремонта на 6 двигателя за Миг-29 в Полша. От АБВ не участваха в гласуването, въпреки че ако в това народно събрание има експерт по темата – то това е депутатът от АБВ и бивш шеф на ВВС ген. Михо Михом. “Против” гласуваха ПГ на БСП и Атака, както и двама независими.

Ратификацията трябваше да се разглежда на извънредно заседание на Народното събрание във вторник, но тогава министърът на отбраната Николай Ненчев изненадващо оттегли точката от дневния ред, а ден по-късно дори поиска създаването на временна анкетна парламентарна комисия, която да се произнесе по същество за сделката. Която – повтаряме това – е за удължаване на ресурса на 6 самолетни двигателя, т. е. за възстановяване на летателната годност на едва три български изтребителя МиГ-29. За това къде и как да бъде направено това се спори вече повече от половин година.

До създаването на специална комисия не се стигна, но пък дебатите се превърнаха в яростен спор “за” и “против” НАТО, в русофилски и русофобски филипики, минаха през обвинения в некомпетентност и дори вредителство – българските пилоти щели да откажат да летят на ремонтирани в Полша МиГ-29, тъй като нямало гаранция за качество (Велизар Енчев)… Депутатите явно предчувстваха в каква посока ще тръгнат дебатите, защото гласуваха против тяхното излъчване по националните радио и телевизия. Без да е обявено за закрито, заседанието не се излъчваше дори и на сайта на Народното събрание. И поради това, че днес е петък и има парламентарен контрол, депутатите гласуваха за удължаване на пленарното заседание до гласуването по ратификацията. И освен това, в цялото това бързане по тази ратификация, която изобщо не е задължителна (В Полша няма да има такава), бе решено и сторено: гласуването на първо и на второ четене се проведоха буквално едно след друго.

По време на дебатите депутатите от левицата обвиниха военния министър Николай Ненчев, че извършва беззаконие и е за прокурор. От ДПС пък говориха за евроатлантическата солидарност.

„Атлантизмът и евроатлантизмът не са лакърдии, не е и абстракция. Има моменти, които чрез вота се проявява политическата идентичност на всяка партия в НС. Това е един от знаковите моменти“, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той посочи, че ДПС ще подкрепи подкрепи ратификацията. „Това е част от нашата несъмнена евроатлантическа идентичност. Ние сме пронатовска партия. Про не значи непременно анти. Ние сме за нормални отношения с всички държави, но при стриктно спазване на международното право“, каза Местан.

Между другото, от руската самолетостроителна корпорация МиГ твърдят, че договора с Полша нарушава точно международното право, което предвижда подобни ремонти и издаването след това на сертификат за летателна годност да се извършват в завода-производител или лицензирани от него заводи, като качеството на работата се удостоверява с подпис на главния конструктор. Руснаците от доста време се заканват, че ще оспорят законността на договора ни с Полша в съд, а дали това ще се случи – предстои да разберем.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.