Парламентът одобри исканите от Вл. Горанов пенсионни промени

Плаващо мнозинство в парламента одобри исканите от финансовия министър Владислав Горанов промени в пенсионното осигуряване и ги вкара като текстове в гласувания на второ четене Закон за държавното обществено осигуряване за 2015 година. Предложението беше прието със 120 гласа „за”, 57 „против” и 35 „въздържали се”. “За” гласуваха парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, трима депутати от БДЦ, двама от независимите народни представители. Трите партии, които подкрепят правителството на ГЕРБ, гласуваха против – АБВ, РБ и ПФ, предаде “Фокус”.

Освен това Народното събрание удължи днешното си работно време до 23 часа.

Депутатите приеха да има свободен избор относно това къде да се осигуряваме – единствено в системата на НОИ или в НОИ и в частни пенсионни дружества. Родените след 31 декември 1959 година ще могат да избират дали да превеждат осигурителните си вноски за пенсия изцяло в НОИ, или допълнителното им осигуряване да е към частните универсални пенсионни фондове.

Реформаторският блок гласува против това предложение, ние не носим отговорност за това решение на Народното събрание. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, обяснявайки защо е гласувал “против”. – „За нас е важно това, че беше нарушено коалиционното споразумение и за съжаление това предложение не беше обсъдено с коалиционните партньори”, подчерта Зеленогорски. По думите му няма никаква политическа логика в това ГЕРБ да гласува с ДПС, но “очевидно има нещо отзад, зад прозрачността, за която се борим”.

Няма политическа логика в това, че карате хората да протестират с това безсмислено решение. Защо бързаме? Защо затворихте устата на хората, които ви подкрепят?”, запита Зеленогорски.

Румен Гечев от БСП също в процедура по отрицателен вот заяви, че така приетото решение касае съдбата на близо 4 млн. души и 7.9 млрд. лева активи на фондовете. Гечев посочи, че не е вярно, че няма елементи на национализация.

Поемам ангажимент като финансов министър тези средства в НОИ, които могат да постъпят допълнително, да не ме провокират за допълни разходи, а единствено за намаление на държавния дълг и за намаление на дефицита по консолидираната фискална програма. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов във връзка с предложената промяна за прехвърляне на пенсионните вноски от частните към държавните фондове. По думите му, свободата на избора не трябва да създава напрежение в българския парламент, а да го обединява.

„Ако не сме уцелили ваксата с тези текстове, дали сме си срок до 31 март 2015″, допълни Горанов. По-рано днес финансовият министър заплаши с оставка, ако не бъдат гласувани исканите от него промени, предизвикали невиждан до момента раздор в управляващата коалиция.

Почти през целия следобед пред парламента имаше протест на хора, несъгласни с промените, които според тях са на практика национализация на пенсионните вноски в частните пенсионни фондове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.