Парламентът одобри Бобева и Йовчев за вицепремиери

Със 112 гласа "за" и 10 "въздържал се" парламентът подкрепи структурните промени в правителството, поискани от министър-председателят Пламен Орешарски. Персоналните назначения бяха приети също с гласовете на Коалиция за България и ДПС – общо 112, а 13 народни представители се въздържаха. И при двете гласувания „пасувалите” депутати бяха от „Атака”.

Финансистката Даниела Бобева и вътрешният министър Цветлин Йовчев са новите вицепремиери, заедно със Зинаида Златанова, която е и министър на правосъдието.

Ресорът на Даниела Бобева е икономическото развитие. Тя положи клетва пред Народното събрание.

Преди гласуването в пленарна зала премиерът  Орешарски представи кандидатурите на Даниела Бобева и Цветлин Йовчев за вицепремиери.

"Познавам г-жа Бобева от повече от 20 години не само като прекрасен специалист, а и като човек на дълга, който отстоява каузи и не пести усилия за защита на националния интерес", изтъкна Орешарски пред депутатите. Премиерът допълни, че Даниела Бобева има личен принос за присъствието на надписи на кирилица на новите евробанкноти. От 2003 до 2013 г. г-жа Бобева оглавява дирекция "Международни отношения" в БНБ.

Това правителство няма право на грешки, но няма да позволя страхът от грешки да ме парализира, заяви пред журналисти вицепремиерът по икономически въпроси Даниела Бобева след като положи клетва пред парламента. Не съм дошла да си губя времето, дошла съм да свърша някаква работа, добави тя. Бобева направи аналогия с футбола – "можеш да играеш прекрасно, но ако не вкарваш голове, не печелиш". Искам ние да правим хубавите неща, независимо от това кога ще се разбере, че те са били хубави. Не трябва да си казваме, че ни трябва 6 месеца или 10 месеца, трябва да го свършим сега, отбеляза новоизбраният вицепремиер. Принадлежа към поколението икономисти на прехода, каза за себе си Бобева и отбеляза, че всички трябва да браним финансовата стабилност. Тя обяви, че първият й приоритет ще бъде не просто да защитава, а да гарантира конкуренцията чрез промени в Закона за защита на конкуренцията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.