Парламентът няма да обсъжда днес промени в Конституцията

Въпреки приетия предварителен дневен ред, Народното събрания няма да разглежда днес законопроекта за изменения и допълнения в Конституцията. Още в началото на пленарното заседание председателката на парламента Цецка Цачева направи предложение за отпадане на точката от дневния ред, като се аргументира с постигнатото съгласие и събраните подписи с конституционно мнозинство за внасяне на нов законопроект. Процедурното предложение за отпадане на ремонта на Конституцията он дневния ред бе подкрепено от 167 депутати. “Против” бяха 27, а трима се въздържаха. Теоретично може да се предположи, че такова е разпределението на гласовете и за новия проект за ремонт на Конституцията – т.е. налице са повече от 160 гласа, но няма мнозинство от 180 гласа.

Трети ден продължават протестите и контрапротестите около Народното събрание.

Като протестиращи се обозначават граждани, организирани във Фейсбук, от чието име най-често говори бившата тенис-звезда Мануела Малеева. Те настояват съдебната реформа да се случи без компромиси, т.е. във варианта, предлаган от РБ и министър Христо Иванов и не са съгласни с орязания вариант, получен като резултат на компромиси между 6 парламентарни формации. Протестиращите, за които някои медии твърдят, че съответстват на броя на охраняващите ги полицаи (и сред които една от най-колоритните фигури е Николай Колев-Босия, замерващ парламента с домати, без никой да му пречи) обявиха, че така нареченото им “пиене на кафе” под прозорците на сградата ще се повтори и днес, за да са наясно народните представители, че обществото следи работата им.

От своя страна контрапротестиращите също ще демонстрират пред парадния вход на Народното събрание. Те са срещу варианта на изменения в основния закон, внесени от кабинета в Народното събрание, а някои от тях дори знаят, че са тук, за да настояват за оставката на правителството и министъра на правосъдието. В случая иронията е допустима, най-малкото защото се оказа, че някои от тези тинейджъри не само не знаят името на министъра, но и обясняват присъствието си на протеста с “един приятел ме доведе”. Още в сряда репортери заснеха как в края на деня част от тези хора получиха по 20 лева за участието си в мероприятието.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.