Парламентът не събра кворум, заседанието се провали

Липсата на кворум провали днешното редовно заседание на 43-то Народно събрание, а заедно с това и планираното разглеждане на второ четене на измененията и допълненията в Закона за здравното осигуряване. Както вече съобщихме, вчера по предложение на депутата от РБ Иван Иванов, мнозинството реши да се отмени петъчния парламентарен контрол, а вместо това да продължи второто четене на Закона за здравното осигуряване. В програмата за петък беше предвидено и първо четене на изменения в Закона за горите.

Днес председателят на Народното събрание Цецка Цачева направи цели три опита да открие заседанието на парламента, но при всяка регистрация на депутатите в залата се натъкваше на липса на кворум. Оказа се, че днес едва 113 от 240-те народни избраници са дошли на работа – поне доколкото присъствието или отсъствието на един депутат се доказва единствено с регистрацията в пленарна зала в началото на заседанието. Всъщност при първата регистрация малко след 9 часа присъстващите бяха едва 101, което принуди Цецка Цачева да даде 15-минутна почивка. По време на паузата от ГЕРБ дадоха така нар. “трибунка”. В изявление пред медиите Цвета Караянчева обвини депутатите от БСП Лява България и от ДПС, че умишлено не са се регистрирали, за да провалят заседанието и изтъкна, че ако то не се състои отговорността ще е на тези две парламентарни групи.

Втората за деня регистрация събра 110 народни представители, а противно на практиката Цачева отново даде почивка и по-късно направи трети опит – уви, също безуспешен.

Отново старата коалиция от предишното НС се оформи, коментира пред журналисти в парламента неговият зам.-председател и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев, като подчерта, че депутатите от управляващото мнозинство са били в залата.

„Виждате, БСП, ДПС и „Атака” ги няма в зала или ако са в зала, не се регистрират. Очевидно, че старата любов ръжда не хваща”, подчерта Главчев. Той се възмути от изказването на Мая Манолова от БСП Лява България, че депутатите от мнозинството са се разхайтили. „Не й отива на възпитанието или такова й е възпитанието”, каза Главчев по адрес на социалистката.

Провалянето на заседания на Народното събрание чрез отказ от регистрация в зала е вече доста стара и дори поомръзнала практика, поне що се отнася до 42-то Народно събрание, когато този “номер” нерядко се прилагаше от ПГ на ГЕРБ, но не само…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.