Парламентът не събра кворум за дебатите по вота, заседанието се отлага за сряда

В парламента не бе събран необходимия кворум за откриване на днешното заседание, по време на което трябваше да се проведат дебатите по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Насроченото за днес извънредно заседание се отлага за след изборите. То ще се проведе в сряда, от 9 часа, което означава, че гласуването по вота ще се състои в четвъртък или петък следващата седмица.

При двете проверки на кворума, направени малко след 10 часа и по-късно – след 20 минутна пауза – електронната система показа наличието на 109 народни представители при необходим минимум от 121 присъстващи. В залата имаше 90 депутати от ГЕРБ, 8 от Коалиция за България, 7 от ДПС и 4 от „Атака”.

Преди регистрацията на присъстващите депутати в зала народните представители от ПГ на ГЕРБ скандираха „Оставка”. Председателят на Народното събрание Михаил Миков се обърна към тях с думите: „Само да ви кажа, че не става със скандиране, а става с присъствие”,. След това в пленарна зала отново се регистрираха 109 народни представители. След установяването на липса на кворум депутатите от ГЕРБ скандираха „Страхливци”, предаде “Фокус”

За насроченото за днес заседание в пленарната зала бяха дошли премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Цветлин Йовчев, вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министърът на финансите Петър Чобанов.

Днешното извънредно заседание бе свикано 48 часа преди евроизборите, за де може дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството да се проведат в предвидения от закона срок. Още при насрочването на заседанието за днес депутати от левицата прогнозираха, че е вероятно да не се събере кворум, тъй като много от народните представители участват в предизборната кампания за евроизборите.

В паузата между двете регистрации в пленарна зала лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ситуацията пред парламентарните репортери с думите: “С 19-те човека, които подкрепят правителството, представете си какво управление има България”.

Днес около парламента имаше повече от обичайните засилени мерки за сигурност. Според мнозина огражденията и масираното присъствие на полиция и жандармерия се обясняват с очакванията за протести около сградата на Народното събрание при провеждане на дебатите по вота на недоверие.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.