Парламентът не прие закона на Кунева за борба с корупцията

Българското Народно събрание отхвърли още на първо четене законопроекта на правителството за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, известен още и като антикорупционният закон на Меглена Кунева. Този закон трябваше да мине на първо четене в последния работен ден от предишната сесия на парламента, но предизвика скандал в пленарната зала и отпадна от програмата.

Днес „За” гласуваха единствено 78 депутати ог ГЕРБ и 23 ог Реформаторския блок от общо 109-те народни представители на тези две парламентарни групи. От БСП 38 бяха против, а един се въдържа. 33 народни представители от ДПС бяха против, 11 от ПФ, двама от БДЦ бяха против, а 5 се въздържаха. По десетима депутати от „Атака” и АБВ гласуваха против, стана ясно от показаното на информационното табло в пленарната зала.

В законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности се предвижда създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което да проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Това бюро трябва да обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации.

“Не беше постигната воля за борба с корупцията в парламента. Подробната оценка предстои да се направи от РБ и със сигурност от ГЕРБ“. Това коментира пред парламентарните репортери вицепремиерът Меглена Кунева веднага след гласуването. Тя благодари на парламентарните групи на ГЕРБ и РБ за подкрепата и припомни, че закона е минал в четири парламентарни комисии. По думите на Кунева цялата подготвителна работа по този законопроект е била извършена детайлно и с добра воля, а освен това проектът е давал инструментите за хирургическата намеса, необходима за лекуването на корупцията в България. Корупцията е много тежка в България, каза още Кунева и предположи, че внесеният от нея проект е уплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси и интересите на хората, които защитават.

Всъщност същото каза и съпредседателят на РБ Радан Кънев по време на дебатите преди гласуването. Лидерът на ДСБ дори призова хората, които са притеснени от антикорупционния закон да излязат и да го кажат от трибуната в пленарната зала. Кънев остро реагира на изказването на Волен Сидеров, в което лидерът на „Атака“ поиска да се разследва авторката на проекта Меглена Кунева.

„Нека да не крием страха си от разследване на корупцията и на нашето имуществено състояние с бизнеса. Излезте и кажете шубе ме е не искам да се публикува информация за мен, притесняваме този закон и това звено недейте да хулите хората“, заяви Радан Кънев. Той обвини ДПС, че в случая подкрепя Волен Сидеров, заради направеното по-рано изказване на Мустафа Карадайъ.

„Според нас антикорупционният орган създава възможности за саморазправа на политическите лица. Може да бъде корумпирана изпълнителната, централната и местната власт. Оказва се, че срещу генераторите на корупцията ще се бори орган, който практически е назначен от този, който генерира корупцията“, заяви Карадайъ, визирайки, че законопроектът предвижда председателят на антикорупционното бюро да се назначава от правителството.

Практически същите аргументи против проекта изтъкнаха и от ПГ на АБВ.

“Парадоксално е, че бюрото ще бъде назначавано от МС, което е противоречиво”, изтъкна Белемезов и коментира, че това, че органът ще бъде предлаган от МС и назначаван от президента, не дава основание, че бюрото ще бъде равно отдалечено от властта. „Този едноличен орган поставя много въпросителни относно човека, който ще управлява този орган. Изпъква противоречие при ясно дефиниране на лицата. ПП АБВ ще се въздържи от подкрепа на първо четене”, каза още Светослав Белемезов.

Михаил Миков от БСП посочи в своето изказване, че в проекта вносителите не дават аргументи какво от прословутата структура БОРКОР не е сработило.

“Може би има един отговор – където има страх, има върховенство на закона. Не, в демократичната държава, това е политически рекет”, изтъкна лидерът на БСП. Според Миков целта на вносителите на проектозакона е единствено да се покаже за пореден път пред чуждите партньори на България голяма воля и усилия за справяне с корупцията, но нищо повече.

От гласуването стана ясно, че мнозинството народни представители не са възприели като аргумент апела на Методи Андреев от ГЕРБ, който каза, че антикорупционният закон е един от важните, по които не трябва да да има разделение на управляващи и опозиция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.